Društvo Magazin Godine Porodica Srbija

Za socijalnu pomoć 1,1 milijardu dinara mesečno

Prosečna novčana socijalna pomoć za četvoročlanu porodicu u Srbiji je oko 15.000, a ako neko od dece prima dečji dodatak taj iznos dostiže i do 20.000 dinara.

U Srbiji se mesečno isplaćuje 1,1, milijarda dinara na ime socijalne pomoći koju prima 267.289 građana od kojih je više od polovine njih radno sposobno, podaci su Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pomoć se, kažu u tom resoru, neće smanjivati, ali će ona morati da se opravda i zasluži, posebno kada je reč upravo o tim radno sposobnim primaocima. Prema podacima tog resora, novčanu pomoć prima 106.019 porodica, što znači da u pojedinim porodicama ima više korisnika.

Upravo zato je Vlada Srbije prošle sedmice donela Uredbu o merama socijalne uključenosti korisnika, koja će značajno promeniti situaciju, a to znači da će radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći ta primanja morati da opravdaju, odnosno da zarade.

Ministar Vulin izjavio je da se socijalna davanja neće smanjivati, uprkos merama štednje, ali da socijalna pomoć mora da se zasluži. Pojedinci će, prema njegovim rečima, morati da se edukuju, a pojedincima će posao ponuditi centri za socijalni rad u dogovoru sa jedinicama lokalne samouprave.

– Tako socijalna pomoć više neće biti pomoć, već zarada – poručio je Vulin i dodao da će Uredba stupiti na snagu kada resorno ministarstvo bude donelo odgovarajuće pravilnike.

Socijalna pomoć nije trajna kategorija, kazao je ministar već nešto što svaki korisnik mora da zasluži. Onaj ko to ne bude hteo moći će da bira između toga da mu pomoć bude umanjena ili uskraćena.

Prema podacima Ministarstva, prosečna novčana socijalna pomoć za četvoročlanu porodicu u Srbiji je oko 15.000, a ako neko od dece prima dečji dodatak taj iznos dostiže i do 20.000 dinara.

Ukoliko novčanu pomoć prima više članova jednog domaćinstva, nosilac te pomoći, na primer otac ili majka, primaju po 7.780 dinara mesečno, dok za članove domaćinstva starije od 18 godina ona iznosi oko 3.800 dinara, a za mlađe 2.337 dinara.

U Ministarstvu pojašnjavaju da je Uredba dosta uopštena i da će tek nakon donošenja potrebnih pravilnika i uputstava biti mnogo preciznije definisani detalji, odnosno na kojim poslovima će biti potrebno angažovanje korisnika, koliko sati dnevno, nedeljno…

Kako kažu, ideja je da se oni stimulišu da rade na poslovima koje je potrebno obaviti, a za koje ne postoji dovoljan broj radnika ili kako bi se za određene poslove smanila isplata honorara, javlja Tanjug a prenosi Blic.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija