Za pomoć od 100 evra, lična karta važeća na dan prijave

Za isplatu novčane pomoći od 100 evra, potrebno je da građanin ima ličnu kartu važeću na dan prijave. Sve građane koji se prijave za dobijanje lične karte u narednih sedam dana, sistem će prepoznavati kao da imaju važeću ličnu kartu.

Siniša Mali, ministar finansija naglašava da će biti omogućeno da građani ostvare pravo na jednokratnu pomoć ako u trenutku prijave, do 5. juna, imaju važeću ličnu kartu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Na ovaj način smo odgovorili na predloge građana koje smo dobijali prethodnih dana, a s obzirom na to da određeni broj njih nije imao ličnu kartu na dan 24.4. što je bio jedan od uslova, već da su u međuvremenu izvadili novu“, kazao je Mali.

Na osnovu Uredbe o formiranju privremenog registra i načinu uplate jednokratne novčane pomoći svim punoletnim državljanima Republike Srbije u cilju smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 donet je Pravilnik o dopunama Pravilnika o načinu prijave i načinu uplate jednokratne novčane pomoći, kojim se omogućava državljanima Srbije da dobiju jednokratnu pomoć države ako su izvadili lične karte nakon stupanja na snagu Uredbe 24. aprila 2020. godine, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Na ovaj način smo omogućili da ukoliko se prijave u narednih sedam dana, sistem prepoznaje da imaju važeću ličnu kartu i pored toga što je nisu posedovali na dan stupanja na snagu Uredbe. Takođe, građani koji i dalje nemaju ličnu kartu su dobili još vremena da izvade taj lični dokument. Naravno, potrebno je da ispunjavaju druge propisane uslove, odnosno da su punoletni državljani Republike Srbije sa aktivnim prebivalištem u našoj zemlji”, rekao je ministar finansija.

Isplata novca ne zavisi od redosleda prijave

Mali je dodao da će svi građani koji ispunjavaju uslove propisane Uredbom dobiti jednokratnu novčanu pomoć.

„Građani nemaju razloga za brigu jer će svi koji su ispunili uslove dobiti novac. Svakoga dana se isplaćuju novčana sredstva za pola miliona građana, tako da će u narednih nekoliko dana svi biti isplaćeni. Do danas imamo već 4.179.400 prijavljenih, što sa primaocima penzija i korisnicima socijalnih davanja, čini više od šest miliona uspešno prijavljenih građana Srbije. Mislim da smo na ovaj način pokazali građanima da mogu da se oslone na svoju državu u trenutku kada im je to najpotrebnije”, rekao je Mali.

Ministar je objasnio da redosled isplate ne zavisi od datuma prijave. Uprava za trezor svakoga dana isplaćuje sredstva određenom broju banaka, za određeni broj njihovih klijenata, a tako da to ukupno bude pola miliona isplata dnevno. Jedna banka dobija sredstva u nekoliko različitih dana.

Izvor: B92
Fotografija: Penzin

Podsećamo: