Početna Magazin Godine Društvo Vrtić u domu za stare – sukob ili saradnja generacija?

Vrtić u domu za stare – sukob ili saradnja generacija?

Vrtić u domu za stare – sukob ili saradnja generacija?

U jednom centru za stare osobe u Sijetlu smeštena je i veoma popularna predškolska ustanova. O ovom neobičnom spoju uskoro bi trebalo da se pojavi i dokumentarni film…

U Sijetlu, u državi Vašington u SAD, predškolska ustanova pod imenom Integrativni centar za učenje (The Intergenerational Learning Center – ILC) smeštena je u okviru centra za negu starih (Providence Mount St. Vincent).

Stvar nije samo u tome da se lokacija vrtića nalazi na parceli doma za stare, već i u integraciji aktivnosti dece u vrtiću i starijih osoba iz doma. Oni imaju zajedničke aktivnosti kao što su pevanje, ples, časovi umetnosti, ručak, čitanje priča ili svakodnevno posećivanje.

Ovo je bilo dovoljno za rediteljku Evan Briggs, inače profesora na univerzitetu u Sijetlu, koja je samostalno finansirala snimanje filma tokom 2012. i 2013. godine. Sada sakuplja novac za montažu i objavljivanje. Film bi trebalo da nosi naziv Present Perfect (prezent perfekat, ili, u bukvalnom prevodu – savršena sadašnjost).

Zanimljivo je da ova karakteristika vrtića nije ono primarno zbog čega roditelji ovde rado šalju svoju decu. Vrtić bije glas da ima odličan program rada sa decom i odlične nastavnike.

– Ime filma nastalo je iz činjenice da ove dve grupe, predškolci i seniori, imaju svega nekoliko godina u kojima se njihov život preklapa. Jedni nemaju skoro nikakvu prošlost, ali ih čeka mnogo toga u budućnosti, dok je kod drugih obrnuto – kaže rediteljka za ABC News.