Orlovi

Film reditelja Drora Saba iz 2012. godine govori o Efraimu i Moški, dvojici ostarelih prijatelja iz Tel Aviva, predstavnicima generacije koja se borila za stvaranje Izraela i koja je podnela mnoge žrtve.

Sada se pred njima odvija novi život za koji se oni nisu borili, život u kome su oni marginalizovani. Novo izraelsko društvo, društvo bahate mladosti koje ih i ne primećuje.

Ozlojeđenost eruptira u izlivu slepog besa kada ispred njihove omiljene kafane njihova nekadašnja zajednička ljubav biva pregažena. Oni započinju krvavi obračun sa razuzdanom mladošću i niko ih ne sprečava u tome jer su oni za to savremeno društvo odavno nevidljivi. Ono što ih boli, daje im i moć.

Ali ta moć na kraju uništava i dobro koje je iznedrila njihova mladost. Nesvesni toga, oni nastavljaju da životare. Smisao njihovog života, žrtve koje su podneli zarad svog prijateljstva, ostaće za njih skrivene. Nesvesni su i užasa njihovih dela.

Film je prikazan na Festu 2013. Scenario je napisala Dafna Levin, a glavne uloge igraju Josi Polak, Jehoram Gaon i Noa Barkai.