Foto albumi Ideje za uživanje

Vreme se meri Suncem

Slika: Ručni časovnik inspirisan suncem, rad Darka Mladenovića

Darko Mladenović, dizajner koji je tokom karijere radio sa modnim markama kao što su Kristofl, Bakara, Lankom, Luj Viton i Svarovski, pokrenuo je svoju robnu marku i dizajnirao luksuzni ručni sat “Darko Džiometrik” (Darko Geometric).

– Sunce je osnov za merenje vremena. Ideju o vremenu dobijamo kroz kretanje planeta oko Sunca. Dizajnom mog sata pokušavam da idem mnogo dalje od istorijata mehanizma satova – na ideju o značenju vremena, u prostor odakle vreme potiče. To je, na neki način, povratak na suštinu i istinu – objašnjava svoju inspiraciju Mladenović.

Jednostavnim prelomima na geometriji kružnog osamnaestokaratnog prstena i centralnog polja, Mladenović postiže igru svetla i senki u klasičnoj šemi časovnika od dvanaest podeoka koja jasno asocira na Sunce i njegove zrake, dan i noć, svetlo i tamu, i vreme koje protiče od jednog do drugog, i natrag.

Više o Mladenoviću, njegovom satu i konceptu “veliko pojednostavljivanje” koji je osmislio i primenio u svom dizajnu čitajte na sajtu Večernjih novosti.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija