Vreme se meri Suncem

Vreme se meri Suncem
Slika: Ručni časovnik inspirisan suncem, rad Darka Mladenovića

Darko Mladenović, dizajner koji je tokom karijere radio sa modnim markama kao što su Kristofl, Bakara, Lankom, Luj Viton i Svarovski, pokrenuo je svoju robnu marku i dizajnirao luksuzni ručni sat „Darko Džiometrik“ (Darko Geometric).

– Sunce je osnov za merenje vremena. Ideju o vremenu dobijamo kroz kretanje planeta oko Sunca. Dizajnom mog sata pokušavam da idem mnogo dalje od istorijata mehanizma satova – na ideju o značenju vremena, u prostor odakle vreme potiče. To je, na neki način, povratak na suštinu i istinu – objašnjava svoju inspiraciju Mladenović.

Jednostavnim prelomima na geometriji kružnog osamnaestokaratnog prstena i centralnog polja, Mladenović postiže igru svetla i senki u klasičnoj šemi časovnika od dvanaest podeoka koja jasno asocira na Sunce i njegove zrake, dan i noć, svetlo i tamu, i vreme koje protiče od jednog do drugog, i natrag.

Više o Mladenoviću, njegovom satu i konceptu „veliko pojednostavljivanje“ koji je osmislio i primenio u svom dizajnu čitajte na sajtu Večernjih novosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *