Foto albumi Gradovi u Srbiji

Grad Šabac

Šabac se nalazi u Mačvanskom okrugu čije je administrativno sedište. Po osvajanju Srbije, u drugoj polovini 15. veka, Turci ovde grade tvrđavu Bigir Delen, na obalama Save, nedaleko od ušća rečice Kamičak. 

Ipak, s obzirom na pogranični položaj između dve carevine na Savi, Šabac tokom vekova nekoliko puta prelazi pod austrijsku i tursku vlast. U Prvom srpskom ustanku značaj Šapca čini da se ovde odigrava nekoliko važnih bitaka između ustanika i Turaka, od kojih je najznačajnija svakako bitka na Mišaru 1806. godine.

Nakon Drugog srpskog ustanka počinje razvoj Šapca pod upravom Jevrema Obrenovića, brata kneza Miloša. Ličnom vizijom on je stvorio savremeno naselje toga doba po ugledu na “prečanske” varoši u Austrougarskoj carevini.

Svetski ratovi donose građanima Šapca i okoline velike patnje, okupaciju pred Cersku i Kolubarsku bitku, a zatim, već septembra 1941. godine, oko 5.000 stanovnika grada biva proterano u improvizovani logor u selu Jarak u događaju koji je kasnije nazvan “Krvavi marš”.

U posleratnom periodu grad se razvija i kao industrijski centar sa snažnom hemijskom industrijom boja koja uspešno radi i danas.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija