Magazin Godine Srbija

Volonterski servis Zvezdara u poseti domovima za stare

Dom Voždovac Volonterski servis Zvezdara

Volonteri Volonterskog servisa Zvezdara posetili su stanare domova za starije Gerontološkog centra Beograd na Karaburmi i Voždovcu.

Volonterke i volonteri zvezdarskog Volonterskog servisa posetili su u četvrtak, 4. avgusta 2016. godine, stanare domova za starije Gerontološkog centra Beograd na Karaburmi i Voždovcu, nastavljajući tako svoju uobičajenu dugogodišnju praksu da deo svojih programskih aktivnosti posvete i stanarima u beogradskim domovima za starije.

Slavica Berić, novinarka Politike i volonterka Zvezdarskog servisa održala je novu radionicu “Virtuelno putovanje” u Stacionaru u Diljskoj na Karaburmi. Zaposleni i stanari u ovoj ustanovi socijalne zaštite strpljivo su čekali Slavicu koja ih je, ovog puta, svojom neiscrpnom i zanimljivom pričom, povela u Bijeljinu i etno-selo Stanišići.

Bila je to prilika da čuju zanimljive priče o nekadašnjoj i današnjoj Bijeljini, parkovima, muzejima, crkvama, manastirima i mostovima… Slavica im je dočarala istorijska događanj, koja su protutnjala kroz semberisjke prostore, a upoznala ih je i sa znamenitim ličnostima koje su zadužile Bijeljinu i njene stanovnike.

Posebnu pažnju je privukla romantična priča o starom zdanju i balkonu na kome su se upoznali Dučić i Magda, koja može da parira čuvenom ljubavnom balkonu Romea i Julije u Veroni, a kojoj je neophodna i nedostaje podrška zajednice da se sačuva od propadanja i zaborava.

Radmila Urošević, volonterka u realizaciji radionica psiho-socijalne podrške za seniore, govorila je domaćinima- korisnicima i zaposlenima u Stacionaru i Domu na Voždovcu o značaju aktivnosti, razvijanju interesovanja i veština u trećem dobu.

Posebno im je predstavljen program predstojeće manifestacije “Dani seniora na Zvezdari“, koja će biti održana od 26. do 30. septembra i mogućnostima da korisnici ovih domova budu aktivno uključeni u sve sadržaje.

Odlazeći sa Karaburme i Voždovca, volonterke su dobile spontani aplauz kao najveću nagradu za održane radionice i neizbežno pitanje: “Kada ćete ponovo doći sa novim radionicama?”.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija