Društvo Magazin Godine Srbija

Volonterski servis Zvezdara kao primer dobre prakse Srbije

Volonterski servis opštine Zvezdara je primer kako se može. Kao i sa svim dobro osmišljenim i vođenim organizacijama, kada se funkcionisanje ovog servisa posmatra sa strane, izgleda lako. Ali nije. Veliki trud i rad stoji iza svega. Da se isplati, govori podatak koji oni često ističu: za jedan uložen dinar, vraća se – samo kratkoročno gledano – četiri! Jer vredi ulagati u ljude, brinuti o svojim sugrađanima.

Sastanak Mreže za socijalnu zaštitu Stalne konferencije gradova i opština na temu “Volontiranje u službi socijalne zaštite”, održan 29. marta u “Ziri”, okupio je predstavnike Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu u ime koga je govorio državni sekretar, Vladimir Ilić, Ministarstva omladine i sporta, Stalne konferencije gradova i opština i Crvenog krsta Srbije, kao i preko 120 predstavnika opština iz cele Srbije.

Državni sekretar Ilić je naglasio da je Ministarstvo prepoznalo volontiranje kao resurs i značajnog partnera u oblasti socijalne zaštite koji treba da bude bolje iskorišćen i podržan od strane države, ističući volontiranje na Zvezdari kao primer da opštine i gradovi mogu da budu uspešni organizatori volonterskih aktivnosti.

Poseban, drugi blok skupa posvećen je predstavljanju šestogodišnjeg rada Volonterskog servisa Zvezdare kao primera dobre prakse i modela koji je primenljiv i u drugim lokalnim zajednicama. Miroslav Marinović, član Opštinskog veća Zvezdare je naglasio da su, imajući u vidu ograničene statutarne nadležnosti gradskih opština, uspeh i dobra praksa volontiranja na Zvezdari utoliko veći i značajniji. Reč je o modelu integralne socijalne zaštite i socijalne politike koju Zvezdara podržava, čime je Opština opravdano osnažila svoju ulogu i kapacitet u oblasti socijalne zaštite.

Radmila Urošević, šef Odseka za socijalnu zaštitu i koordinator Volonterskog servisa Zvezdara, rekla je da volontiranje na Zvezdari zbrinjava nevidljive i socijalno isključene Zvezdarce u kućnim uslovima, a da se za pomoć Savetovalištu za pojedince i porodice, kao i na razne edukativne i kreativne radionice, Servisu obraćaju sugrađani i sa drugih opština.

Servis predstavlja socijalnu infrastrukturu Opštine u neposrednom radu sa građanima. Pored kratkoročnih zadataka-interventne pomoći u urgentnim situacijama, volontiranje ima i dugoročne ciljeve, a oni su razvijanje i promocija ideje volontiranja kao socijalne vrednosti koja humanizuje i socijalizuje svakodnevni život svih građana.

Posebno je važno razvijanje podražavajućeg okruženja u lokalnoj zajednici, a ono na Zvezdari postoji zahvaljujući volonterima i socijalnim partnerima u javnom, civilnom i privatnom sektoru. Urošević je na kraju poručila da je volontiranje na Zvezdari investicija a ne trošak, budući da se na svaki uloženi dinar kroz kratkoročnu interventnu pomoć pojedincima i porodicama zajednici kroz volonterske sate i usluge vrati najmanje četiri, ne računajući dugoročne ciljeve koji su nemerljivi. Programski budžet je prepoznao volontiranje na Zvezdari kao stalnu aktivnost u oblasti socijalne zaštite.

Ranka Jeličić, penzionerka i volonterka u kancelariji, na terenu i radioničar rekla je da je za nju volontiranje važno zbog osećaja korisnosti za druge ljude i zajednicu kao i kvalitetno provedenog slobodnog vremena.

Igor Šišković, inženjer elektonike zaposlen u Zavodu za statistiku i volonter koji vodi radionice u Školi kompjutera za seniore, rekao je da je za njega volontiranje lepo i dragoceno iskustvo, koje preporučuje svima.

Pored zvezdarskog, predstavnicima nekoliko desetina uprava i centara za socijalni rad, predstavljena su i volonterska isustva iz Kanjiže i Topole. Vladan Jovanović, konsultant resornog Ministarstva, najavio je dopune postojećeg Zakona o volontiranju sa ciljem unapređenja zakonskih rešenja koja bi bila stimulativnija za organizatore volontiranja.

Skupu je prisustvovalo preko 120 učesnika iz cele Srbije. Za sve prisutne, Volonterski servis je pripremio poklone: info materijal i magnete sa volonterskim porukama napravljenim na kreativnim radionicama, po kojima je zvezdarski Servis prepoznatljiv na javnim i stručnim skupovima i manifestacijama.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija