Početna Magazin Godine Društvo Volonterski servis Zvezdara kao primer dobre prakse Srbije

Volonterski servis Zvezdara kao primer dobre prakse Srbije

Volonterski servis Zvezdara kao primer dobre prakse Srbije

Volonterski servis opštine Zvezdara je primer kako se može. Kao i sa svim dobro osmišljenim i vođenim organizacijama, kada se funkcionisanje ovog servisa posmatra sa strane, izgleda lako. Ali nije. Veliki trud i rad stoji iza svega. Da se isplati, govori podatak koji oni često ističu: za jedan uložen dinar, vraća se – samo kratkoročno gledano – četiri! Jer vredi ulagati u ljude, brinuti o svojim sugrađanima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sastanak Mreže za socijalnu zaštitu Stalne konferencije gradova i opština na temu „Volontiranje u službi socijalne zaštite“, održan 29. marta u „Ziri“, okupio je predstavnike Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu u ime koga je govorio državni sekretar, Vladimir Ilić, Ministarstva omladine i sporta, Stalne konferencije gradova i opština i Crvenog krsta Srbije, kao i preko 120 predstavnika opština iz cele Srbije.

Državni sekretar Ilić je naglasio da je Ministarstvo prepoznalo volontiranje kao resurs i značajnog partnera u oblasti socijalne zaštite koji treba da bude bolje iskorišćen i podržan od strane države, ističući volontiranje na Zvezdari kao primer da opštine i gradovi mogu da budu uspešni organizatori volonterskih aktivnosti.

Poseban, drugi blok skupa posvećen je predstavljanju šestogodišnjeg rada Volonterskog servisa Zvezdare kao primera dobre prakse i modela koji je primenljiv i u drugim lokalnim zajednicama. Miroslav Marinović, član Opštinskog veća Zvezdare je naglasio da su, imajući u vidu ograničene statutarne nadležnosti gradskih opština, uspeh i dobra praksa volontiranja na Zvezdari utoliko veći i značajniji. Reč je o modelu integralne socijalne zaštite i socijalne politike koju Zvezdara podržava, čime je Opština opravdano osnažila svoju ulogu i kapacitet u oblasti socijalne zaštite.

Radmila Urošević, šef Odseka za socijalnu zaštitu i koordinator Volonterskog servisa Zvezdara, rekla je da volontiranje na Zvezdari zbrinjava nevidljive i socijalno isključene Zvezdarce u kućnim uslovima, a da se za pomoć Savetovalištu za pojedince i porodice, kao i na razne edukativne i kreativne radionice, Servisu obraćaju sugrađani i sa drugih opština.

Servis predstavlja socijalnu infrastrukturu Opštine u neposrednom radu sa građanima. Pored kratkoročnih zadataka-interventne pomoći u urgentnim situacijama, volontiranje ima i dugoročne ciljeve, a oni su razvijanje i promocija ideje volontiranja kao socijalne vrednosti koja humanizuje i socijalizuje svakodnevni život svih građana.

Posebno je važno razvijanje podražavajućeg okruženja u lokalnoj zajednici, a ono na Zvezdari postoji zahvaljujući volonterima i socijalnim partnerima u javnom, civilnom i privatnom sektoru. Urošević je na kraju poručila da je volontiranje na Zvezdari investicija a ne trošak, budući da se na svaki uloženi dinar kroz kratkoročnu interventnu pomoć pojedincima i porodicama zajednici kroz volonterske sate i usluge vrati najmanje četiri, ne računajući dugoročne ciljeve koji su nemerljivi. Programski budžet je prepoznao volontiranje na Zvezdari kao stalnu aktivnost u oblasti socijalne zaštite.

Ranka Jeličić, penzionerka i volonterka u kancelariji, na terenu i radioničar rekla je da je za nju volontiranje važno zbog osećaja korisnosti za druge ljude i zajednicu kao i kvalitetno provedenog slobodnog vremena.

Igor Šišković, inženjer elektonike zaposlen u Zavodu za statistiku i volonter koji vodi radionice u Školi kompjutera za seniore, rekao je da je za njega volontiranje lepo i dragoceno iskustvo, koje preporučuje svima.

Pored zvezdarskog, predstavnicima nekoliko desetina uprava i centara za socijalni rad, predstavljena su i volonterska isustva iz Kanjiže i Topole. Vladan Jovanović, konsultant resornog Ministarstva, najavio je dopune postojećeg Zakona o volontiranju sa ciljem unapređenja zakonskih rešenja koja bi bila stimulativnija za organizatore volontiranja.

Skupu je prisustvovalo preko 120 učesnika iz cele Srbije. Za sve prisutne, Volonterski servis je pripremio poklone: info materijal i magnete sa volonterskim porukama napravljenim na kreativnim radionicama, po kojima je zvezdarski Servis prepoznatljiv na javnim i stručnim skupovima i manifestacijama.