Magazin Godine Srbija

Otvoreno pismo kandidatu za predsednika Srbije Aleksandru Vučiću

Formirana kolona - Protest penzionera 28.3.2017. Fotografija Milenko Trbović, član USPS-a

Od srede, 29. marta, na adrese penzionera u Srbiji, stiže dopis kojim im se premijer i kandidat za predsednika Srbije g. Aleksandar Vučić poimenice obraća. Na ovaj dopis reagovalo je Predsedništvo Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Otvorenim pismom koje ovde u celosti prenosimo. U članku možete pročitati i pomenuti dopis Aleksandra Vučića.

UDRUŽENjE SINDIKATA PENZIONISANIH
VOJNIH LICA SRBIJE
Ul. Dečanska 14, Beograd
E-mail: uspvls.beograd@gmail.com
Broj 40/17
29.03.2017. godine


Otvoreno pismo kandidatu za Predsednika Srbije Aleksandru Vučiću

Gospodine kandidatu za Predsednika Srbije, Aleksandre Vučiću,

Ovih dana su naše kolege penzioneri dobili još jednu uvredu, dobili su Vaš dopis na kućnu adresu sa neprimerenim sadržajem. Ako je dopis upućen u Vaše ime, imamo potrebu da Vam odgovorimo.

Iako smo mi, penzioneri, 28.3.2017. godine održali protestni miting i poručili Vam da je penzionerima dosta Vaših neispunjenih obećanja, otimanja i neusklađivanja naših penzija, Vi tvrdite suprotno.

U dopisu koji ste nam dostavili, iznosite tvrdnje koje ne stoje i vređaju zdravu pamet. Ipak smo mi, kojima ste neustavnim i nemoralnim zakonima smanjili i prekinuli usklađivanje penzije, obrazovani a ogroman broj ima završena poslediplomska stručna i naučna usavršavanja.

Gospodine predsednički kandidatu, niste dokazali da je Srbija bila u bankrotu, nismo dali saglasnost da nam smanjite penzije, zakonom nije propisano i mi ne znamo, za šta trošite naš novac, a imamo informacije da ga nedomaćinski razbacujete iz budžeta na svakom koraku.

Plašite nas, da, ukoliko ne budete Vi Predsednik, da će neko drugi ometati prosperitet, stabilnost i ugroziti isplatu penzija. Godinama tvrdite da ste “najbolji predsednik vlade Srbije”, a sada nas ostavljate na nemilost nekom drugom. Gospodine, kako će Srbija, kako ćemo mi, bez Vas kao “najboljeg predsednika Vlade”? Zašto ne pristajete da neko kontroliše kuda vodite Srbiju?

Ne želimo da budemo heroji nekome, ko je, suprotno Ustavu Srbije i moralu, nasrnuo na imovinu društvene grupe koja je uglavnom bolesna i gladna. I prestanite da budete posrednik između nas, penzionera i stranih investitora – možda ih mi ubedimo, da radnika u Srbiji plaćaju tako, da može od svog rada časno i dostojanstveno da živi.

Niste nam dokazali da se borite za naš i bolji život naših potomaka jer već pet godina, od kada ste na vlasti, mi takav bolji život nismo osetili, a biološki ne možemo da ga čekamo 35 godina. Naša deca zbog tog “boljeg života” odlaze. Za nekoliko godina, Srbija će ostati bez svoje budućnosti.

To što se trudite da penzije budu redovne nije dovoljno jer mi stari sve više “brže, jače i bolje” umiremo, zbog nedostatka hrane, lekova i medicinske zaštite.

Vi, kao neko ko je preuzeo upravljanje državom, u skladu sa međunarodnim konvencijama, imate obavezu da se starate o starima, bolesnima i siromašnima. To Vam je posao, zbog toga imate platu i ostale privilegije. Molimo Vas da ostavite građanima ocenu kako to radite. Uostalom, i sve drugo što radite, treba građani da cene a ne Vi, jer prečesto u prikazivanju rezultata svoga rada ne pokazujete skromnost.

Vojni penzioneri će Vas pamtiti i po prevari koju, uz pomoć zaključka Vlade, vrši PIO fond, u vezi vanrednog usklađivanja penzija od 1.1.2008. godine.

Gospodine, poznajemo se iz 2014. godine kada ste javno izjavili da će “PENZIONERI BITI POSLEDNjI, ČIJA ĆE PRAVA BILO KO DA DIRA”. Pored ostalih rezultata, ostaćete zapisani u istoriji kao neko ko je prvi u Srbiji smanjio penzije.

O Vašem doprinosu unižavanju profesionalnih pripadnika Vojske Srbije nećemo ovoga puta.

Nas, na zalasku života, možete prevariti samo jednom i tu mogućnost ste već iskoristili.

Dosta uvreda i ponižavanja penzionera

Predsedništvo Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

8 Comments

Click here to post a comment
 • Penzioner sam postala u oktobru 2016.g ali zbog nerada službenika u PIO prvu penziju sam dobila tek u drugom delu januara. Tako sam izgubila i pravo na onih famoznih 5000 koje, kako naš premijer kaže, primili su svi penzioneri. Eto ja jesam penzioner ali ih nisam dobila. Dodatno mi se penzija umanjuje po uredbi, kao i svima. Meni se uzima oko 1200 d. pa ako pomnožimo to sa brojem penzionera to je velika suma, a da ne računam što se nekima uzima i više. Na šta je spala naša Srbija da je izdržavaju penzioneri. Sramota naš premijeru Vučiću.

 • Mile Delic, koji je vratio milostinju Vučiću:

  Povodom pisma koje je Aleksandar Vučić uputio penzionerima USPVLS je objavilo svoj odgovor. Ja sam zakasnio da dam svoj doprinos i mišljenje u formiranju tog odgovora a pošto takvu provokaciju ne mogu da odtrpim evo i mog viđenja:
  Aleksandre Vučiću,
  Šta li ste Vi hteli postići Vašim pismom koje ste uputili penzionerima? Da li ih to pozivate da glasaju za Vas? Pa nisu penzionerima vrane mozak popile. Glava im je u redu, budžet im propada i to Vašom zaslugom. Vi ste čovek bez morala i skrupula koji je od penzionera okrutno oteo 10-25% kućnog budžeta tamo gde kućni budžet čini jedna penzija a mnogo više tamo gde su dve penzije koje su po Vašim kriterijima nama previše.
  Mojom-našom žrtvom, kažete da postižete dobre rezultate. Pa što se i Vi i Vaši tajkuni bar malo ne žrtvujete?
  Ne zamajavajte penzionere nekakvim investicijama. Od investicija se očekuje dobit a malo koji penzioner će to dočekati. Investicija mora da bude lična odluka a ne da Vi investirate pare otete od penzionera.
  Ako smo zaustavili propadanje Srbije vratite nam oteto a da smo žrtve, jesmo, jer ste to Vi od nas učinili.
  Koji crni heroji?,mi smo sada sirotinja a Vi se junačite po svetu i pred svetom našim parama.
  Mi želimo da pobedi bilo ko od opozicije pa da prekine otimačinu naše imovine za koju ste odgovorni Vi i Vaši poslušnici u Vladi i Skupštini.
  Četvrti pasus je obična floskula i ne zaslužuje komentar.
  Zar mislite da smo malo poniženi time što nam svakog meseca otimate deo penzije pa ste nas u novembru prošle godine dodatno ponizili Vašom milostinjom od 5.000,00RSD. Oteto-prokleto kaže se.
  I ne petljajte se više u rad Fonda PIO nego poradite na donošenju takvog zakona da Fond radi na principu privrednog društva i da njime upravljaju oni koji ga pune i oni koji ga koriste.
  Ovaj put ste stvarno preterali – mi ako smo matori nismo izlapeli ! ! !
  Mile Delić

 • Da su penzioneri oštećeni, nema dileme. Tačnije, protiv ustavno im je smanjeno stečeno pravo. Da 700 hiljada ima penziju manju od 20 hiljada dinara a još petsto hiljada manju od 30 hiljada dinara. To za Krkobabića nije od značaja jer nije bio u našoj koži, niti će biti. Zato i nemože da shvati u kakvoj se teškoj situaciji nalaze penzioneri. Toliko nemože da shvati da ide dotle da kaže “bitno je da ima penzije i da je na vreme”. Pa zar treba da je nema. Pa u kojoj državi na svetu ne prima penziju onaj koji ju je zaradio. Nigde. Penzioneri su sada državi teret. No i pored toga, ja pozivam sve penzionere da ponovo svi glasaju za Vučića. Pre ćemo nestati i rešiti se muka.
  No, ono što sam ovim javljanjem hteo da kažem, nije ovo što sam do sada izneo. Ovo je sporedna stvar. Mnogo gora stvar od ovoga je status i postupak vojnih penzionera, koji sebe smatraju višom klasom ljudi. Konkretno, vojno lice da bi otišlo u redovnu starosnu penziju, do sticanbja prava na nju, najmanji čin koji dobije je čin zastavnika I klase. E taj penzioner zastavnik I klase, kao penzioner sa najnižim činom u vojsci sada ima penziju 45 hiljada. Da ne pričam o drugim većim činovima koji se završavaju generalom koji ima penziju 140 hiljada. Dakle, najniža penzija vojnog penzionera je 45 hiljada. I njima to nije dovoljno, opet se nešto stalno bune. Prošle godine su smutili državu i svi redom dobili tobože ispravljenu grešku u ličnom dohotku čak iz 2008 godine, i svako je dobio od 2 do 3.000 evra. Ponavljam evra, ne dinara. I opet im ja malo.
  Nasuprot njima, danas ima na hiljade penzionera diplomiranih pravnika, ekonomista, inženjera, lekara koji su , na žalost radili u državnoj upravi, bilo kog ranga, a čija penzija iznosi 30-40 hiljada dinara . Da vas podsetim stari vodnik I klase je srednjoškoloac sa četvororazrednom srednjom školom. Dakle, vojni penzioneri, Vučić, odnosno vlast je vama dala i previše, uzevši to od radničke penzije civilnih lica (zatao su i sastavljeni vojni i civilni fond PiO u jedan). Sada, kada vlast pokušava da vas izjadnače sa svim ostalim gradjanima, jer smo po Ustavu svi jedniki, vama to ne odgovara. Stidite se. Pokrijte se po ušima u ćutite. Vaše rezulatet smo videlu u poslednjem ratu.

  • Karadjoglu: Gospodine sve sto ste napisali je neistina. Visina penzija zavisi po zakonu od visine uplata u PIO fond u vreme dok smo radili. Penzija je jedina imovina vojnih penzionera. Vojni penzioneri se za vreme svog radnog veka nisu bavili biznisima na poslu i pored posla. Radli su i živeli u posebnom režimu u kojem im je porodica bila u drugom planu. Supruge im nisu radile tako da su dve penzije u vašoj porodici od po 30 000 mnogo veće od jedne zastavničke koja sada iznosi oko 37 hiljada dinara. Da ne govorim o imovini koju ste uz redovan posao “sticali”i koju sada krckate. I napišite ko to u bivsoj državi nije mogao da se obrazuje i ko nije mogao da radi. I tada ste imali veće prihode od vojnih lica. Prebacujete da su dobijali stanove a ja pitam ko u bivsoj državi u javnoj upravi, javnim preduzecima i drugim preduzecima nije dobio stan ili kredit za stan. Sada bi da se izjednacimo po visini penzije iako su doprinosi na plate bili različiti. To što govorite o nekakvim hiljadama evra je podvala ministra Vulina koji je svojim neistinama stvarao zavist gradjana u odnosu na vojne penzionere. U Srbiji postoje zakoni koji treba da se poštuju ili promene. gospodine da ste ovoliko radili i bili aktivni u radnom veku sigurno ne bi zavidili drugima jer bi i vi imali veću penziju.

  • Odgovoriće vam jedan zastavnik I klase koji sebe ne smatra višom klasom i koji se ne stidi bilo čega šta je radio i uradio i koji ima penziju manju od 40.000 din. Kažete srednjoškolac. Tačno tako jer u vojsci nije bilo kategorije Više stručne spreme kako je to bilo u građanstvu. Npr. VKV…Vidite ja sam završio podof.školu veze, radio-telegrafista. Naknadno sam uz rad završio kurs kripto-zaštite u trajanju od 9 meseci. Obučavao sam buduće kadrove u Gradskom sekreterijatu za narodnu odbranu Beograda i za štabove teritorijalne odbrane koji su po tadašnjem zakonu na osnovu tog kursa ostvarili Višu stručnu spremu. Zatim sam išao na kurseve po mesec dana, 10-15 dana za nove generacije radio uređaja, elektronske i pd zaštite. Zatim sam bio u vojnoj policiji vezista da bi otišao na kurs kriminalističke tehnike (3,5 meseca) i radio kao referent za suzbijanje kriminaliteta i u dež.službi voj.pol. BGD radio zajedno sa MUP uviđaje gde su učestvovala vojna lica, vojna vozila itd…Da vam kažem da sam radio 4,5 g. u Ambasadi SFRJ u Holandiji po ugovoru, jer SSIP nije imao dovoljno kadra. E moj kolega iz SSIP, MUP, tadašnjeg SIV-a i dr. državnih institucija imaju veću penziju od mene za najmanje 10.000 dinara. Mogao sam i ja da idem u penziju iz SSIP-kasnije MIP kada sam se 1989 vratio iz Holandije jer su me tražili da se demobilišem i pređem kod njih jer oni nisu imali takvog kadra. I dobio bih Višu str. spremu. Nisam hteo iako sam tad dobio prekomandu za Prištinu. Nisam otišao u Prištinu ali sam otišao u Vukovar odmah po izbijanja sukoba u Vukovaru i ostao do kraja tamo. Smatrao sam da sam svoju dužnost izvršio u VU a političari su predali taj grad kao što su komandovali vojskom tokom celog i crtali mape. Otišao sam kao dete od 14,5 godina od roditelja, zatim za BG, pa za Banjaluku, pa za Gornji Milanovac i na kraju završio karijeru u BG. Ja sam odlično prošao u odnosu na moje kolege i to kažem iskreno jer sam uspeo u BG dobiti stan a mnogi su i dan danas u kolektivnom smeštaju po kasarnama sa porodicom, ostali bez ičega. Mogli ste i Vi odlučiti se za vojnički poziv ili poslati svoje dete u 15.toj godini po šlem, u čizme i pod opasač . Mislim da, kad pročitate ovaj moj komentar, treba da se stidite i pokrijete ušima i ućutite. Je li vojska potpisala Kumanovski sporazum??? I na kraju, pozdravi svog direktora ako ti je upropastio firmu. I ja se ne stidim predstaviti svojim punim imenom i prezimenom u odnosu na Vas. S poštovanjem g-n Karađoglu
   PS. ne znate da su svi dobili 11.06% 2008.g.- osim vojnih penzionera što je rekao i ustavni sud u više svojih odluka. I mi upravo tražimo jednakost i poštovanje Ustava.

 • Maaaarš pljačkašu,ne treba nam tvoja zahvalnost,ništa ti niko nije dao već si nam oteo deo naše imovine i bahatiš se po Srbiji.
  Tu zahvalnicu mu vratiti,ne treba nam.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija