Ekonomija Magazin Godine Srbija

Vojska produžila listu penzionera PIO fonda

Proleća 2012. godine na spisku penzionera ima 59.157 prezimena više nego prošle godine a u Direkciji Fonda kažu da je najveći udeo među novim penzionerima imaju profesionalna vojna lica.

– Od početka 2012. godine civilnom Fondu PIO se pripojio i vojni fond sa 47.114 imena. Od aprila 2011. godine do danas se povećao i broj penzionera iz kategorije zaposlenih, i to za 12.567 imena, i iz samostalnih delatnosti, za 3.700 – kaže Jelica Timotijević iz Fonda PIO.
Smanjen je samo udeo bivših poljoprivrednika za 3.650 nego što ih je bilo u proleće 2011. godine.
I struktura penzionera znatno se promenila u odnosu na ranije godine. U ovom trenutku je na spisku Fonda čak 57,3 odsto starosnih, zatim 20,7 odsto invalidskih i 22 odsto porodičnih penzionera.
– 1997. godine učešće invalidskih penzionera u kategoriji zaposlenih iznosilo je čak 33,6 odsto. 2002. godine spalo je na 30,6 odsto, da bi na kraju 2011. invalidskih penzionera bilo svega 23,2 odsto čemu je doprinela primena pooštrenih propisa i rigorozni uslovi za odlazak u invalidsku penziju devet godina unazad.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija