Ekonomija Magazin Godine Srbija

Kozmetičke izmene PIO fonda

Poslednji predlog zakonskih izmena koje je napravio PIO fond predviđa da se ukupni rashodi smanje za 13,2 odsto ili 74,7 milijardi dinara, dok bi se učešće dotacija iz budžeta smanjilo na 41,6 odsto sa sadašnjih gotovo 50 odsto, piše Blic.

Međutim, iz budžeta i dalje ista suma odlazila na penziono-invalidsko osiguranje – samo ne preko PIO fonda već preko raznih ministarstava nadležnih za zdravstenu zaštitu penzionera, isplaćivanje naknade za tuđu negu i pomoć i isplatu penzija vojnim i poljoprivrednim osiguranicima.
– Ovakve izmene ne dovode do suštinske održivosti penzijskog sistema. To nije rešenje koje će dovesti do stvarnih povećanja prihoda PIO fonda i smanjivanja dotacija iz budžeta – kaže ekonomista Miladin Kovačević koji tvrdi da PIO fond može poslovati pozitivno.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija