Moja Penzija Penzije

Penzija: vrste penzija i dodatnih novčanih naknada

Penzija podrazumeva mesečnu novčanu naknadu i druge beneficije (zdravstvena i socijalna zaštita, itd), koje stiče pojedinac po osnovu osiguranja za slučaj starosti, invalidnosti i smrti.

U skladu sa tim, postoji nekoliko osnovnih tipova penzije:

Pored penzija, postoji i nekoliko tipova novčane naknade:

Penzije su tokom 20. veka najvećim delom bile pod državnim fondom penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO fond), ali zbog demografskih (smanjenje nataliteta) i drugih problema (nezaposlenost, ekonomska kriza), početkom 21. veka sve je snažniji upliv privatnih fondova.

U Srbiji je u septembru 2013. godine bilo ukupno 1.703.140 penzionera, od čega je od 55 do 60 odsto starosnih, oko 20 odsto invalidskih i oko 22 odsto porodičnih.

Penzije u Republici Srbiji definiše Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija