Početna Magazin Godine IX festival učenja odraslih – Beograd, 3. decembar 2015. godine (program)

IX festival učenja odraslih – Beograd, 3. decembar 2015. godine (program)

IX festival učenja odraslih – Beograd, 3. decembar 2015. godine (program)

Društvo za obrazovanje odraslih sa partnerskim organizacijama organizuje IX festival učenja odraslih na kome predstavlja inicijative koje u svojim zajednicama organizuju besplatne obrazovne aktivnosti.
Gradimo učenje u zajednici, gradimo grad koji uči

Centralna manifestacija IX festivala učenja odraslih održava se u četvrtak, 3. decembra 2015. godine, od 16h, u prostorijama Impact Hub-a, Makedonska 21, Beograd.

Društvo za obrazovanje odraslih sa partnerskim organizacijama želi da predstavi „prilike za učenje“, da ohrabri posetioce Festivala da ih iskoriste ili da pokrenu svoje. Cilj festivala jeste da slavi i promoviše celoživotno učenje, posebno učenje i obrazovanje u odraslom dobu i da pruži podršku izgradnji pojedinca koji je samostalan i aktivan član građanskog društva.

Participacija u obrazovanju odraslih u Srbiji jedna je od najnižih u Evropi. „Povećanjem participacije u obrazovanju odraslih dolazimo i do boljeg ekonomskog razvoja i mnogih drugih benefita za društvo, ali i za pojedince“, rekao je na konferenciji za medije Nikola Koruga, rukovodilac projekta Festivala učenja odraslih.

Stari koncept festivala nije više mogao da se realizuje budući da je bio oslonjen na klasične organizatore obrazovnih aktivnosti, a ti stari nosioci su uglavnom nestali.

„Poslednjih 25 godina naše istorije nas je ostavilo u jednoj vrlo sumornoj slici. Samo jedan segment te slike je jako mali procenat participacije, što praktično znači da jako mali broj odraslih u ovoj zemlji uči. To znači da se u ovoj zemlji jako malo ulaže u to da gradimo samostalne, odgovorne i aktivne članove zajednice. Ako članovi naših zajednica budu neobrazovani, nesamostalni, neaktivni i neodgovorni, onda možemo pretpostaviti kakvo društvo gradimo“, kazao je Dušan Zdravković, direktor Društva za obrazovanje odraslih.

U našim zajednicama postoji reakcija na ovakvu situaciju – izuzetno mnogo inicijativa za učenje. Dušan Zdravković objašnjava:

„Nazvali smo ih inicijativama za učenje zato što je teško opisati zajedničkim imenom sve te pesničke radionice, kreativne, psihološke, plesne, samoorganizovane horove, međugeneracijske grupe… To organizuju pojedinci, to organizuju neformalne ili male formalne grupe, organizuju ih i velike organizacije kao što je Crveni krst itd. Organizuju ih čak i retke ustanove: bibiloteke, muzeji, dnevni centri…“

Na Festivalu, Društvo za obrazovanje odraslih želi da predstavi najznačajnije inicijative koje u svojim zajednicama organizuju besplatne obrazovne aktivnosti.

Uz moto „Svako ima pravo da uči sve što želi i svako može da poučava“, Društvo za obrazovanje odraslih sa svojim partnerima pokreće inicijativu za formiranje Centara za učenje u zajednici. To su samoorganizovane, nezavisne inicijative u kojima se organizuju različite aktivnosti u kojima značajno mesto zauzima razmena veština, znanja i stavova koje se potpuno zasnivaju na resursima zajednice i koje su u skladu sa potrebama zajednice.

„To je ono učenje gde se stiču zaista veštine za život. Veštine tipa: kako postati dobar roditelj, kako čuvati brak, veštine tipa kako ustati kada padnete, kako da izađete na kraj sa svime onim čime vas život troši“, objašnjava Zdravković.

Kroz ovakve festivale se širom sveta slave uspesi odraslih u učenju.

„Kad završite osnovnu ili srednju školu, a da ne pričamo o fakultetu, uvek se organizuju ceremonije i proslave. Kad završite neki kurs koji može da vam u potpunosti promeni karijeru, ništa se ne proslavlja, ništa se ne obeležava. Prosto, obrazovanje odraslih, iako menja sudbine i menja živote, nije imalo u zajednici takav značaj kao formalno obrazovanje“, rekao je Nikola Koruga objašnjavajući šta su festivali obrazovanja odraslih.

„Ponosni smo što smo uspeli da okupimo jedanaest organizacija i grupa koje funkcionišu u svojoj lokalnoj zajednici, u svom komšiluku, gradu… i koje organizuju obrazovne aktivnosti svakodnevno, 365 dana u godini“, rekla je Ivana Jovanović, saradnica na projektu Festivala učenja odraslih.

Svako od učesnika Festivala imaće mogućnost da bira aktivnost koja mu odgovara.

U aktivnostima koje organizuje ovih jedanaest organizacija učestvuje veliki broj građana. „Nama je cilj da se taj broj još više poveća. Svi naši sugrađani koji dođu na festival, imaće priliku da jasno iskažu koje su to njihove obrazovne potrebe, šta oni žele da uče, a sa druge strane, šta oni imaju da ponude zajednici“, kaže Ivana Jovanović.

„Najlakše je mapirati mane i nedostatke društva u kome živimo, mi smo odlučili da obrnemo situaciju da iskoristimo vrednosti koje imamo i da zajedno sa našim partnerima, tako umreženi, pokažemo koliko smo mi snažni za delovanje u lokalnoj zajednici, komšiluku, opštini, gradu i da je to zapravo jedan oblik građanskog aktivizma kroz učenje. Svi mi ćemo imati priliku da u četvrtak zajedno stvaramo neki bolji grad i da se Beograd upiše na mapu gradova koji uče“, rekla je Jovanovićeva.

„Mi verujemo da resursi postoje, Festivalom te resurse i promovišemo, te pozivamo zajednicu i donosioce odluka da minimalno pripomognu da se Beograd upiše, i zvanično, na listu gradova koji uče“, rekao je Nikola Koruga.

Društvo za obrazovanje odraslih sa svojim partnerima očekuje posetioce na Festivalu, u četvrtak, 3. decembra 2015. godine od 15.30h, a sam Festival počinje u 16 časova. Festival se održava u prostoru Impakt Haba, Makedonska 21, Beograd. Ulaz je besplatan.

Program IX festivala učenja odraslih

15:30 – 16:00
Registracija učesnika
Prijavi se za avanturu uz kafu dobrodošlice
16:00 – 16:30
Svečano otvaranje
Dozvolite da se predstavimo
16:30 – 18:00
Iskustvo učenja
Raspolažete i baratate sitnicama koje život znače i
koje postaju još značajnije kada ih delite sa drugima
18:00 – 18:30
Moje mesto za učenje u zajednici
Uz zalogaje razmenjujemo ideje
kako da unapredimo okruženje u kojem živimo
18:30 – 19:00
Centar za učenje u zajednici
Mesto gde je svako znanje značajno,
a sva znanja skupljena na jedno mesto stvaraju nezamislive čarolije
19:00 – 19:30
Za kraj ili za novi početak
Koliko lekovita može biti pesma ili pokret i
šta možemo njima da poručimo