Početna Magazin Godine Vojislav Vojo Pešterac: 12. samostalna izložba fotografija

Vojislav Vojo Pešterac: 12. samostalna izložba fotografija

Vojislav Vojo Pešterac: 12. samostalna izložba fotografija

U nedelju, 15. februara 2015. godine u Beogradu se otvara 12. samostalna izložba fotografija Vojislava Pešterca, nagrađivanog autora iz Čačka. Izložba prikazuje 35 fotografija, najvećim delom sa tematikom Valensije.

Vojislav Vojo Pešterac rođen je u Čačku 14. juna 1951. godine. Osnovnu školu i gimaziju završio je u Čačku, a diplomirao je na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu. Živi u Čačku i radi u svom birou za veštačenje i projektovanje Expertus.

Prvi fotografiju izlagao je na izložbi fotografuja Deca Jugoslavije 1964. godine, i za nju dobio nagradu. Fotografijom se aktivno bavi od 1977. i do sada je izlagao na 305 izložbi i dobio 80 nagrada.

Za odanost fotografiji, klubu i savezu proglašen je za zaslužnog člana Foto kino kluba „ČAČAK“ i nagrađivan je Plaketom Boris Kidrič, plaketom Narodne tehnike, Majskom nagradom i diplomom Foto saveza Jugoslavije i Srbije, a za rezultate u oblasti umetničke fotografije Foto savez Srbije dodelio mu je umetničko zvanje „Majstor fotografije“ FSS, a Internacionalna federacija umetničke fotografije (FIAP) zvanje Ekselencija FIAP-a.

Član je Foto kino kluba Čačak od osnivanja 1977. godine, i član Foto saveza Jugoslavije i Srbije. U više navrata bio je predsednik Foto kino kluba Čačak. U periodu od 1980. do 1988. godine bio je član predsedništva FSS, a od 1981. do 1983. godine predsednik Foto kino saveza Srbije.

Inicijator je i jedan od osnivača godišnje najvažnije smotre fotografije u Srbiji Dani fotografije u Srbiji – Čačak, i osnivač izložbe Iskorak, koja se već 13 godina održava u Čačku.

U nedelju, 15. februara 2015. godine, u 18 časova u Korto kafeu, Nušićeva 6 u Beogradu, biće otvorena njegova dvanaesta samostalna izložba fotografija, na kojoj je prikazana kolekcija od 35 fotografija, većim delom onih s tematikom Valensije.