Foto albumi Jezera i vode Srbije Srbija

Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero u oštini Surdulica jedno je od najpoznatijih u Srbiji. Nastalo je na 1.213 metara nadmorske visine izgradnjom brane (1950-ih) koja je na nekadašnjem blatu Vlasina stvorila akumulaciju. 

Sliv jezera čine reke Vlasina, Vrla, Jerma, Božička reka, Lisinska reka i Ljubotenska reka sa njihovih oko 110 pritoka. Vlasinsko jezero poznato je po plutajućim ostrvima koje srećemo i na jezeru Kraljevac kod Deliblata, na drugom kraju Srbije, u Banatu.

Jezero okružuju planine Čemernik, Vardenik i Gramada. Poslednjih godina Vlasinsko jezero izdvojilo se kao jedno od najpoznatijih u Srbiji zahvaljujući netaknutoj prirodi čitavog kraja, i čistoj vodi prvog kvaliteta kojom se jezero snabdeva iz svojih pritoka.

Nažalost, prilikom izgradnje jezera poplavljena su područja gnezdilišne tresave na kojoj su se gnezdili ždralovi. Gnezda ovih ptica od tada nema u Srbiji.

Pratite Penzin na Fejzbuku!

Još jedno nadaleko čuveno jezero i jedno od najvećih na većim nadmorskim visinama kod nas!

Posted by Penzin on Donnerstag, 9. Juli 2015


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija