Foto albumi Jezera i vode Srbije Srbija

Jezero Zaovine na Tari

Zaovinsko jezero ili Zaovinska jezera jedna su od najznačajnijih turističkih atrakcija na planini Tari. Reč je o reverzibilnom jezeru nastalom pregrađivanjem toka reke Beli Rzav, pa se po njoj nekada naziva i Beli Rzav.

Akumulacija se nalazi na 892 metara nadmorske visine a voda u jezeru nastaje prepumpavanjem vode iz jezera Perućac u vreme visokog vodostaja kroz cevi u tunelu dugom 9,7 kilometara.

U jezerima je zabeleženo 37 vrsta riba: pastrmke, lipljani, štuke, šarani, somovi, klenovi, sunčanice, peševi, grgeči…

Glavno jezero dostiže dubinu i do 130 metara, a uz njega postoje i četiri manja jezera iz kojih se voda sistemom spojenih sudova može pretakati u veliko jezero. Jedno od tih jezera je i jezero Spajić, a celo područje ima veliki potencijal za razvoj turizma.

Pratite Penzin na Fejbzuku!

Jezero Zaovine na Tari(uzgred, koliko mlađih danas zna ko su zaove :)

Posted by Penzin on Freitag, 10. Juli 2015


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija