Početna Magazin Godine Veza između mladeža i raka dojke

Veza između mladeža i raka dojke

Dva nova istraživanja – jedno u SAD, a drugo u Francuskoj – ukazuju na to da bi žene sa više mladeža mogle imati veći rizik od raka dojke.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Američki istraživači pratili su 74.523 medicinskih sestara tokom 24 godine i došli su do zaključka da žene sa više od 15 mladeža imaju za 35 odsto veću šansu da dobiju rak dojke u odnosu na žene bez mladeža, izveštava NBC.

U Francuskoj, 89.000 žena je proučavano od 1990. godine, i one koje su na početku istraživanja rekle da imaju „veoma mnogo“ mladeža imale su, zaključuje se, 13 odsto veće šanse da dobiju karcinom dojke.

Ova veza je umerena, naglašavaju, i činjenica da neko ima mnogo mladeža, ne znači i da će dobiti rak dojke. Ovo je individualno, ali bi mladeži mogli biti još jedan indikator prilikom određivanja opasnosti od karcinoma dojke.

Naučnici već znaju da su mladeži povezani sa većim rizikom od melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože. Iako ova dva istraživanja nisu uspela da ustanove kako bi mladeži i rak dojke mogli biti povezani, zna se da bi i na mladeže i tumor dojke mogli da utiču hormoni.

Mladeži bi takođe mogli biti povezani sa drugim oboljenjima vezanim za hormone, kao što su oboljenje štitne žlezde i endometrioza.

Doktori naglašavaju da žene, kao i muškarci, treba da obrate pažnju na promene svojih mladeža i da se obrate lekaru ukoliko oni krvare, svrbe ili počnu naglo da se uvećavaju.