Početna Magazin Godine Velika Britanija: Većina javnih usluga za stare samo na internetu?

Velika Britanija: Većina javnih usluga za stare samo na internetu?

Nekoliko visokih političara u Velikoj Britaniji ovih dana izjavilo je kako se stari moraju spremiti na prihvatanje javnih usluga putem interneta jer će to biti jedini kanal na kom će mnoge od njih biti dostupne.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ideja je da se primeni sistem elektronskog poslovanja aviokompanija i da se na taj način uštede „milioni funti“, koji će moći biti iskorišćeni za pružanje usluga kroz lični kontakt, a koje nije moguće obezbediti putem interneta.

Čak je i jedan ministar pozvao stare da se „digitalno angažuju“ zato što je korišćenje interneta „bolja stvar za kvalitet života“. Međutim, udruženja penzionera reagovala su oštro na ideju da se „stariji građani koji odbiju vladin predlog tretiraju kao građani drugog reda“.

– Oni koji su celog života plaćali poreze, treba da imaju pristup javnim uslugama u obliku koji njima odgovara, i ne smeju biti ostavljeni „na cedilu“ – ističu udruženja.

– Naša poenta je da sve što može da bude isporučeno putem interneta, i bude isporučeno putem interneta – rekao je ministar Francis Maude.

Procene su da u Velikoj Britaniji oko pet miliona penzionera nikada nije bilo na internetu. Usluge koje bi mogle biti dostupne samo onlajn obraćanje za pomoć i negu u kući, vozačke dozvole, prebacivanje finansijskih ovlašćenja na članove porodice, itd, piše Dejli Mejl.