Početna Magazin Godine Istorija Vesna Vulović – legendarna stjuardesa

Vesna Vulović – legendarna stjuardesa

Vesna Vulović – legendarna stjuardesa

Eksplozija JAT-ovog aviona 1972. čeka da bude rasvetljena pošto se jednom otvore arhivi, dok Vesna, jedina preživela, živi u Beogradu od 30.000 dinara penzije

Vesna Vulović (1950.) ušla je u Ginisovu knjigu rekorda pošto je jedina koja je ikada preživela pad bez padobrana sa visine od 10.160 metara.

Uprkos teškim povredama zbog kojih je jedno vreme bila i paralizovana od pojasa na dole, Vesna je uspela da se oporavi i danas živi u Beogradu kao penzioner.

Vesna je kao stjuardesa radila samo osam meseci kada se, čudnom igrom sudbine, umesto druge stjuardese našla na JAT-ovom letu za Kopenhagen. Bila je zima 1972. godine. Bomba podmetnuta u avion eksplodirala je i 28 ljudi je poginulo. Svi, sem Vesne. Nakon što se oporavila, nastavila je da radi u JAT-u, ali nikad više kao stjuardesa.

O njoj je emisiju snimio i Discovery Channel, a zbog obaveza morala je da odbije čuvenu Opru Vinfri.

Priča o ženi koja je preživela pad sa ogromne visine prenosi se i dalje i izaziva čuđenje, događaji koji su se desili 1972. čekaju da se rasvetle pošto se jednom otvore arhivi, a Vesna živi od 30.000 dinara penzije i ne ostane joj mnogo kada plati sve dažbine. Samo jedan od beogradskih penzionera.