Početna Magazin Godine Zdravlje Šoljica kafe – za razgovor, ali i nesanicu

Šoljica kafe – za razgovor, ali i nesanicu

Šoljica kafe – za razgovor, ali i nesanicu

U Srbiji je kafa do te mere postala sastavni deo života, da toga nismo ni svesni sve dok nas prilike ne odvedu u neke druge krajeve. Za razliku od nekih drugih zemalja, zaljubljenika u kafu, kod nas nema nebrojeno mnogo vrsta kafe. Domaća ili nes, kapućino ili espreso.

Ali je ona važan simbol. Ako sa nekim „pijete kafu“, znači da ste više od pukih poznanika. Kada gost uđe u kuću, i kada „neće ništa“, kafa se nekako podrazumeva. Sa njom se gosti dočekuju, ali i ispraćaju. I kada smo prestali da odlazimo na zajedničke odmore, ručkove i večere, za kafu je moglo da se nađe novca.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Bila je poslednji bastion koga smo se držali. U kući, kafe uvek mora da ima, čak i ako ukućani nisu ljubitelji. U džepu, i kada su bila najgora vremena, moralo je, makar povremeno, biti novca za kafu. Ne zbog kafe same. Zbog priče. Zbog prijatelja.

Kafa je verovatno jedna od najkontroverznijih namirnica, što se uticaja na zdravlje tiče. Od pozitivnih do krajnje negativnih efekata. Mi bi trebalo da vodimo računa o jednoj promeni koja se javila u ovom veku – naše šoljice za kafu postale su, skoro bez izuzetka, šolje.

Zato, kada se setimo simbolike i meraka, treba i da se podsetimo kako su kafu pili naše bake i deke. I da je mera u svemu važna.