Početna Magazin Godine Veliki skup solidarnosti penzionera Evrope u Beogradu 6. aprila 2016 (VIDEO)

Veliki skup solidarnosti penzionera Evrope u Beogradu 6. aprila 2016 (VIDEO)

Veliki skup solidarnosti penzionera Evrope u Beogradu 6. aprila 2016 (VIDEO)

Veliki skup solidarnosti penzionera Evrope zakazan je još u novembru 2016. godine, u međuvremenu su raspisani i izbori, pa su poruke sa skupa penzionera dodatno dobile na značaju. Traži se ukidanje spornih izmena Zakona o PIO, vraćanje dela penzija koji se oduzima već godinu i po dana od preko 700.000 penzija… Pogledajte kako je bilo na protestu u video prilogu Penzina!

Skup je počeo minutom ćutanja za žrtve bombardovanja Beograda i borce za oslobođenje u čast 75-godišnjice 6. aprila 1941. godine. U uvodnom obraćanju, između ostalog, rečeno je:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Kada u jednoj državi protest organizuju građani u trećem dobu života, i pri tome su ozbiljno osujećeni, pre svega medijskom blokadom, da izraze ono što je njihova muka, jad i patnja (i pravo – povik iz publike) zbog sve težeg položaja penzionera i starih lica, onda je to znak i poruka da u toj državi nisu dobri ni sistem ni njeni vladari.“

Sa odlukama vlade nisu oštećeni samo penzioneri sa penzijama od preko 25.000, već i oni do 25.000 – poskupela je cena struje, grejanje, porez na imovinu, lekovi…

„U Srbiji 300.000 penzionera i starih lica žive sami. 200.000 penzionera izdržavaju svoju unučad i decu.“

Jadna ti je ona država koja na penzionerima, poluživim ljudima, gradi svoju budućnost – Milorad Vujasinović, USPS.

Na skupu su izviždane najviše vlasti Republike Srbije, odluke vlade, PUPS… Atmosferu i prve govornike možete pogledati u videu Penzina ispod.

Sadržaj videa:

Više o protestu, učesnicima i organizatorima: