Foto albumi Severna Amerika

Veliki časovnici u Čikagu

Godine 1897. prvi od dva Velika časovnika (Great Clocks) instaliran je iznad ulaza dvanaestospratne granitne zgrade gde se nalazila robna kuća Marshall Field & Company.

Gospodinu Fildu dopala se ideja da njegova radnja postane mesto susreta, te se i časovnik, koji je projektovao Pirs Anderson, može videti na kilometre daleko. Iste godine, Fild je podigao drugi Veliki časovnik na drugom uglu zgrade.

Do danas, ljudi se često dogovaraju da se nađu kod jednog od dva časovnika.
Svaki od njih teži oko sedam i po tone. Nekada ove merače vremena doteraju tako da odražavaju dešavanja u robnoj kući, npr, tokom Kulinarske nedalje časovnici nose kape šefa kuhinje.

Robnu kuću Maršal Fild preuzeo je lanac Mejsi (Macy Inc) 2005. godine.
Mnogi Čikažani bili su veoma pogođeni ovim jer se Maršal Fild doživljava kao deo čikaške tradicije. Čak je i jedan slogan ove robne kuće bio: “Čikaški, onoliko koliko je to moguće biti”.

Zato se često javljaju protesti protiv Mejsija koji se, naravno, organizuju ispod nekog od časovnika.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija