Magazin Godine Život i godine

Beograd: Jedna epizoida iz života uličnog svirača (90) u Knez Mihailovoj

Jedan Beograđanin je greškom uličnom sviraču čika Radetu (90) dao 500 evra umesto 50 dinara. Ova mala lična drama upoznala nas je bolje sa violinistom iz Knez Mihailove ulice…

U Knez Mihailovoj ulici se ovih dana odigrala prava mala lična drama sa srećnim krajem, pišu Naše novine. Naime, Beograđanin star oko 30 godina greškom je uličnom sviraču Radislavu Jovanoviću (90), violinisti, u kutiju za priloge ubacio 500 evra umesto 50 dinara. Zabuna je nastala verovatno zbog toga što ove dve novčanice imaju sličnu boju.

Oko 20 minuta kasnije, pri pokušaju da zameni 500 evra, mladić je uvideo grešku i dotrčao do Radeta, zatekao ga na istom mestu, a novčanica je pronađena tamo gde je i ostavio – u kutiji sa ostalim novčanicama “nešto” manjih apoena i vrednosti.

– Nikada ne bih zadržao te pare za sebe, prosto nisu bile namenjene meni. Ja prihvatam samo ono što mi je dato od srca. On je dotrčao i odmah mi je rekao da je slučajno ubacio tu vrednu novčanicu. Potražio sam među onim od 50 i 100 dinara i lako je ugledao. Odmah sam mu je predao – priča ulični svirač, i nastavlja:

– Baš se obradovao. Licem mu se istog trenutka razvukao osmeh. Pre toga izgledao je kao da će šlog da ga udari – ovoga puta čovek je čika Radetu dao 250 dinara. Inače, Rade svira violinu staru više od 40 godina, a dnevno, kaže, zaradi oko 1.000 dinara:

– Lepo živim od toga, sasvim mi je dovoljno, zadovoljan sam i radim ono što volim. Iako imam 90 godina, dok sviram violinu osećam se kao da mi je nepunih 20!


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija