Početna Magazin Godine Velika Britanija u zdravstveni sistem uvodi „Kodeks dostojanstva“ starih

Velika Britanija u zdravstveni sistem uvodi „Kodeks dostojanstva“ starih

Grupa političara, zakonodavaca i dobrotvornih organizacija traži da medicinske sestre i negovatelji u Velikoj Britaniji potpisuju novi kodeks koji garantuje starijim pacijentima dostojanstven tretman.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Sve su učestalije žalbe da starije pacijente optužuju za „izmišljanje“ problema, da im se odbija tretman zbog godina, ali i da se ne poštuje njihova privatnost. Dokument pod imenom Kodeks dostojanstva poziva bolnice, domove za negu starih i druge institucije da se slože oko seta zajedničkih standarda za brigu o starijim pacijentima kako bi se sprečili slučajevi nemara i zlostavljanja.
Grupa se nada da će vremenom ovaj kodeks postati deo radnog ugovora zaposlenih u ovim institucijama. U izjavi za medije kaže se da su stari ljudi predugo bili ignorisani, da im je uskraćivano pravo da govore u svoje ime i odlučuju sami, i to u „eri ljudskih prava“. Zato se nadaju da će se ovaj kodeks naći na vidnim mestima u institucijama kojima je zadatak da se brinu, između ostalih, i o starijima.
U Engleskoj oko dva miliona starih ima potrebu za nekim oblikom nege a oko 400.000 ih živi u staračkim domovima, što čini tržište koje se procenjuje na 14 milijardi funti godišnje (16,35 milijardi evra), od kojih 10 milijardi pripada samo privatnim domovima za smeštaj i negu starih lica.