Početna Magazin Godine Velika Britanija u zdravstveni sistem uvodi „Kodeks dostojanstva“ starih

Velika Britanija u zdravstveni sistem uvodi „Kodeks dostojanstva“ starih

Grupa političara, zakonodavaca i dobrotvornih organizacija traži da medicinske sestre i negovatelji u Velikoj Britaniji potpisuju novi kodeks koji garantuje starijim pacijentima dostojanstven tretman.

Sve su učestalije žalbe da starije pacijente optužuju za „izmišljanje“ problema, da im se odbija tretman zbog godina, ali i da se ne poštuje njihova privatnost. Dokument pod imenom Kodeks dostojanstva poziva bolnice, domove za negu starih i druge institucije da se slože oko seta zajedničkih standarda za brigu o starijim pacijentima kako bi se sprečili slučajevi nemara i zlostavljanja.
Grupa se nada da će vremenom ovaj kodeks postati deo radnog ugovora zaposlenih u ovim institucijama. U izjavi za medije kaže se da su stari ljudi predugo bili ignorisani, da im je uskraćivano pravo da govore u svoje ime i odlučuju sami, i to u „eri ljudskih prava“. Zato se nadaju da će se ovaj kodeks naći na vidnim mestima u institucijama kojima je zadatak da se brinu, između ostalih, i o starijima.
U Engleskoj oko dva miliona starih ima potrebu za nekim oblikom nege a oko 400.000 ih živi u staračkim domovima, što čini tržište koje se procenjuje na 14 milijardi funti godišnje (16,35 milijardi evra), od kojih 10 milijardi pripada samo privatnim domovima za smeštaj i negu starih lica.