Magazin Godine Svet

Bejbi bumeri: preduzetnička snaga Amerike

U SAD danas ima pet miliona bejbi bumera preduzetnika kojima nikada nije bilo jednostavnije da se uključe u biznis zahvaljujući internetu i svom profesionalnom i životnom iskustvu.

Prema istraživanju, čak 59 odsto zapravo želi da radi nezavisno, dok je tek 23 odsto ušlo u preduzetničke vode zbog gubitka posla.

Oni uživaju u nezavisnom radu zbog izazova i motivacije (61%), uticaja koji imaju (56%), i samostalnosti u radu (60%), a fleksibilnost (79%) i obavljanje posla koji vole (77%) važniji su im od zarade.

Međutim, opasnosti od neuspeha postoje, a izdvajaju se tri: 

  • “zlatni povodac” – veza sa ranijim poslom “za platu” može da umanji preduzetničke sposobnosti
  • potencijal tržišta – usluge koje se pružaju, bez obzira na visinu kvaliteta, cenovno ipak moraju da odgovaraju prilikama na tržišu
  • porezi – jedna greška u knjigama može da košta veoma skupo
Procene su da će u SAD do 2020. godine ekonomiju voditi preduzetnici, a danas su udarna igla ovog trenda upravo stariji građani. Ovo im omogućavaju decenije provedene u profesiji, a uobičajene početničke greške daju se lako izbeći.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija