Magazin Godine Svet

Samci u penziji – potencijal razvijenih ekonomija

U razvijenim ekonomskim državama u Evropi, Severnoj Americi i Japanu, sve više starijih živi samački život u opasnosti od društvene izolacije. Međutim, ovo istovremeno stvara veliki potencijal za razvoj ekonomije koja je usmerena ka njima.

Japan prednjači sa onlajn igraonicama, teretanama, kozmetičkim salonima i drugim uslugama namenjenim samo za penzionere. Mnogi od njih ne odlaze tamo samo zbog primarne namene već i zbog druženja i komunikacije sa ljudima.

U Zemlji izlazećeg Sunca je i najveća stopa rasta novih 60-godišnjaka, čak 28 odsto. Prate je SAD sa 27 odsto i Velika Britanija sa 17 odsto.

Međutim, Velika Britanija će po procentu starijih od 60 u celokupnoj populaciji već do 2016. godine prestići Japan sa svojih pet odsto stope rasta godišnje, u odnosu na samo tri odsto u Japanu. 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija