Početna Magazin Godine Društvo Hitna pomoć – Kako odgovoriti na ne tako hitne slučajeve?

Hitna pomoć – Kako odgovoriti na ne tako hitne slučajeve?

Okrug Delaver, SAD, planira da obuči radnike u hitnoj pomoći kako bi osobe sa „manjim“ problemima usmere na socijalne radnike, domove za stare ili ustanove za mentalno zdravlje

Kada se služba hitne pomoći javi na poziv starijih građana, ponekada se desi da je reč o zbunjenim ili osobama sa nekim problemom, ali ne i o hitnoj medicinskoj situaciji.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Ljudi se ponekada žale na glavobolje ili zubobolje, ili bol u leđima. Svesni smo da, iako to nije situacija za hitnu pomoć, osoba koja nam se obraća možda veruje da jeste. Ponekad su im jednostavno potrebne namirnice – kažu iz hitne pomoći okruga Delaver u Ohaju, SAD.

Okrug zato planira da radnici koji primaju pozive prođu obuku kako bi osobe sa ovakvim problemima usmerili na „pravu“ adresu – na socijalne radnike, domove za stare ili ustanove za mentalno zdravlje. Međutim, postoji bojazan da se ovo može odraziti na njihovo obavljanje osnovnog posla, pa čak i zastrašiti starije građane da se ne obraćaju hitnoj pomoći čak ni onda kada je to zaista potrebno. 

– Stariji građani mogu odustati od poziva hitnoj pomoći ako čuju da je neko zvao hitnu, a zatim završio u domu za stare – kaže jedan od kritičara predloga.

Predlog je da okružna hitna služba u partnerstvu sa Savetom za starije osobe odredi radnike iz Saveta koji bi preuzeli pozive koji sadržajno nisu za hitnu pomoć, i koji bi zatim građanima predstavili mogućnosti koje imaju na raspolaganju. U ovu službu bi dobrovoljno mogle da dođu i osobe kojima nije potreban prevoz vozilom hitne pomoći.

Još jedna bojazan jeste da bi na ovaj način bila ugrožena privatnost građana, to jeste, korišćenje njihovih podataka za druge svrhe osim za medicinsku dokumentaciju. Sam grad Delaver, kao i još jedno mesto u blizini počeli su sličan program 2013. godine i to bez većih problema u praksi.

Program bi bio finansiran od strane Saveta tokom prve godine rada, a zatim bi pronašao nove izvore finansiranja, piše Dispatch.