Magazin Godine Svet Zdravlje

Velika Britanija: Kriza uzela pomoć za 30 odsto starih i osoba sa invaliditetom

Najnovija statistika Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije (NHS) pokazuje da u toj zemlji od početka ekonomske krize čak 30 odsto manje starih osoba i osoba sa invaliditetom dobija negu.

Iako postepeno raste broj onih kojima je potrebna neka vrsta nege i pomoći, od održavanja lične higijene i oblačenja, do celodnevne nege, za svega pet godina negu prima 515.000 osoba manje.

Naime, lokalne samouprave su, pod pritiskom smanjenih budžeta, malo po malo podizale kriterijume za dobijanje nege, upućujući je samo onima kojima je “najpotrebnija” (o čemu je Penzin često pisao):

U 2008-2009. godini 1,78 miliona ljudi primalo je neku vrstu nege od lokalnih samouprava, dok je u fiskalnoj 2013-2014. godini taj broj spao na 1,27 miliona. Situacija je i gora jer u ovu statistiku ulaze i oni koji su plaćali za svoju negu.

Od tog broja svega 288.000 smešteno je u domove za negu starih i nemoćnih, ili institucije slične namene, piše Telegraf.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija