Početna Magazin Godine Filipini: GRACES – utočište za primer

Filipini: GRACES – utočište za primer

Iza najvećeg šoping centra u Manili, Filipini, nalazi se jedinstveni centar za prihvati starih osoba i „drugih specijalnih slučajeva“ – skraćeno GRACES („grace“ – milost).

Ovde utočište nalaze stare i bolesne osobe koje su se izgubile na ulicama Manile, jedne od najvećih svetskih metropola, a pronalazak njihovih porodica nije bio moguć u gradu sa slabom administracijom. Zajedno sa njima, tu su i oni stari o kojima porodica više nije mogla samostalno da se stara.

Danas ih ima oko 175, mada je kapacitet smeštaja svega 150 osoba. Jedan od njih je i starac koji je pošao u grad da nađe sina koji je ovde došao da pronađe posao. Starac je ostao prepušten sebi i pronađen je da spava na ulici.

Osobe kojima je potrebna pomoć u GRACES dovode vladine i nevladine organizacije, ali i pojedinci kojima slučajni prolaznici reše da pomognu.

U centru kažu da su za njih najpotresnije scene kada porodice koje uspeju da pronađu odbiju da prime nazad svoje članove u nevolji. Centar nije „moderno opremljen“, krov curi, zidovi su od pletenog granja, ali, to je ionako bolje od ulice, od gladi, od samoće i prezrenosti, piše PhilStar.