Početna Magazin Godine Ekonomija Sindikati više ne razgovaraju o Zakonu o radu – sutra o protestima

Sindikati više ne razgovaraju o Zakonu o radu – sutra o protestima

Nakon sastanka o izmenama Zakona o radu, reprezentativni sindikati su najavili da će verovatno sutra (petak, 11. jul 2014. godine) doneti odluku o protestima, javlja Beta.

Sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajović rekao je da su predstavnici dva reprezentativna sindikata – SSSS i Ujedninjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, bili danas (10. jul 2014. godine) na sednici Radne grupe za izradu izmena Zakona o radu, ali su je napustili jer nisu mogli da prihvate nove ponude Ministarstva rada:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Za sindikate su neprihvatljivi ponuđeno rešenje za prošireno dejstvo koletivog ugovora, i to što je Ministarstvo rada ostalo pri stavu da se plate smanjuju, iako sindikati insistiraju da plate nisu predmet razgovora o izmenama Zakona o radu.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) „Nezavisnost“, Branislav Čanak rekao je agenciji Beta da je „skoro izvesno“ da će narednih dana biti doneta odluka o organizovanju protesta radnika zbog neprihvatljivih izmena Zakona o radu:

– Izmene koje se odnose na primenu proširenog dejstva kolektivnog ugovora, koje je predložio premijer Srbije Aleksandar Vučić, nisu prihvatljive za reprezentativne sindikate.

Obnavljanje rada Radne grupe za izmene Zakona o radu sinoć su (9. jula 2010. godine), nakon sastanka s premijerom, najavili ministar za rad Aleksandar Vulin, predsednici reprezentativnih sindikata Ljubisav Orbović i Branslav Čanak, i predsednik Unije posldavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je rekao da smatra da postojeneke šanse da se na sastanku Radne grupe dodje do rešenja u vezi sproširenim dejstvom kolektivnog ugovora, i ukazao da sindikati neće odustati od toga da „zarade ne mogu u ovom momentu biti tema razgovora“.