Početna Magazin Godine Srbija Večita enigma: Ko je nadležan?

Večita enigma: Ko je nadležan?

Večita enigma: Ko je nadležan?

Skoro svaki građanin Srbije koji se našao pred nekim problemom, ubrzo je shvatio da skoro svi problemi imaju isto rešenje: niko nije nadležan.

Saznati koja je služba, kog nivoa vlasti, u koje radno vreme, zadužena da rešava neki problem građana, zapravo je Sizifov posao. Zato je građanima često jednostavnije da od rešenja odustanu, da potraže neko od „alternativnih“, ili da i oni potraže rođaka od kuma od strica, čija je snaja sekretarica kod onog-ko-je-zapravo-nadležan-po-zakonu.

Priča na fotografiji samo je jedan od primera iz prakse kada nadležnih jednostavno – nema. A kada nema nadležnih – problem ne postoji! Toliko je prosto. Ukratko: otkačena limena reklama koja besni na vetru nije problem policije grada Beograda, niti oni znaju čiji problem to jeste – a da to nisu Beograđani prolaznici.

Foto: Slučajni svedok slučaja „podivljale reklame na vetru“ dostavio je Penzinu ovu fotografiju događaja u kom su učestvovali jedan prolaznik, reklama (1), patrola policije (2. i 3.) i susedni lokal (4) – kockarnica čiji zaposleni nisu zaiteresovani za reklamu koja može da im razbije izlog (ili je blindiran pa i ne može da ga razbije?).