Čovek i smrt Društvo Magazin Godine Zdravlje

Legalizacija namerne smrti (3): Gde su asistirano samoubistvo i eutanazija već legalizovani?

Dok se ponegde još raspravlja, asistirano samoubistvo, eutanazija ili oboje, u nekoliko zemalja u svetu već su legalizovani…

U ovom serijalu tekstova Penzin pojašnjava sličnosti i razlike prakse asistiranog samoubistva i eutanazije i obrađuje iskustva zemalja koje su legalizovale jednu ili obe prakse, ili tolerišu njihovo sprovođenje: 
Trenutno se u nekoliko zemalja u svetu raspravlja o tome da li treba legalizovati asistirano samoubistvo, eutanaziju ili oboje.

Tokom 2012. godine, više od 5.000 pacijenata umrlo je nakon asistiranog samoubistva ili eutanazije u državama u kojima su ove prakse dozvoljene.

Eutanazija i asistirano samoubistvo su legalni u Holandiji i Belgiji od 2002. godine.

Asistirano samoubistvo je dozvoljeno u Švajcarskoj (od 1918. godine), američkim saveznim državama Oregon (od 1997), Montana i Vašington od (2009) i Vermont (od 2013. godine).

Preporučujemo za čitanje: 

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija