Vakcinisano oko 700 korisnika domova za stare

Mirsad Đerlek je naveo da je do 28. decembra vakcinisano oko 700 korisnika domove za stare u desetak gradova u Srbiji.

Do sada je protiv koronavirusa vakcinisano oko 700 korisnika domova za stare, rekao je Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja. Vakcine su primili korisnici domova za stare u desetak gradova u Srbiji, naveo je Đerlek.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Zdravstveno stanje vakcinisanih stanara domova za stare, kako je naveo državni sekretar, prati se na dnevnom nivou. Niko od njih nije imao „izrazita neželjena dejstva“ rekao je Đerlek za Tanjug.

„To znači da je vakcina bezbedna i da zaista moramo verovati Agenciji za lekove i medicinska sredstva koja je izdala dozvolu za vakcinu.“

Presek urađenog posla od početka vakcinacije biće prvi put napravljen 28. decembra. Sa imunizacijom u domovima za stare po gradovima u Srbiji nastavlja se već 29. decembra.

Cilj je, kako naglašava, da se obiđu svi domovi za stare u Srbiji. Biće vakcinisani oni korisnici, stariji od 65 godina, koji to žele, jer je vakcinacija dobrovoljna.

„Za 4. januar je najavljen da stiže novi kontigent vakcina. Čim završimo vakcinaciju u staračkim domovima počećemo vakcinaciju zdravstvenih radnika u kovid bolnicama“, kazao je Ðerlek.

Tokom januara se očekuje, podsto je, da i druge vakcine – ruska Sputnjik V i kineska vakcina, budu sertifikovane od Agencije za lekove i medicinska sredstva.

„Premijerka je najavila velike količine vakcine i ja verujem da će biti tako. To će nam omogućiti masovniju vakcinaciju, jer je to jedini način da pobedimo kovid 19.“

Ðerlek je poručio građanima Srbije da iskoriste priliku i da se vakcinišu, jer je vakcina bezbedna. Naglasio je da je Fajzer-Biontekovu vakcinu već primilo milion ljudi u SAD i 500.000 u Velikoj Britaniji bez nekih većih nuspojava.

„Ako dozvolimo da obolimo možemo i da izgubimo život. Da ne bi oboleli, hajde da se svi masovno vakcinišemo i da završimo priču sa kovidom 19“, apelovao je Đerlek.

Izvor: RTV
FotografijaNathan Dumlao za Unsplash

Podsećamo na vest: