Magazin Godine Zdravlje

Uzrok šuljeva – Položaj tela kod velike nužde? (video)

Brojna istraživanja uzrok pojave patoloških hemoroida (šuljeva) nalaze pre u položaju tela prilikom obavljanja velike nužde nego u ishrani…

Danas se mogu pronaći brojna istraživanja koja uzrok pojave patoloških hemoroida (šuljeva) nalaze pre u položaju tela prilikom obavljanja velike nužde nego u ishrani (kao što je na primer nedostatak vlakana).

Naime, puborektalni mišić koji zatvara debelo crevo dok stojimo, delimično otpušta pritisak u sedećem položaju, a maksimalno u čučećem položaju. Ovo je zato što smo kroz evoluciju veliku nuždu obavljali čučeći, sve do 19. i 20. veka kada smo se navikli na položaj sedenja nekada rezervisan mahom za kraljeve i slabo pokretne osobe.

Rešenje danas može biti korišćenje stoličice koja će odići stopala od zemlje i tako “simulirati” čučanje dok istovremeno sedimo na wc-šolji. Malo, ili nimalo košta da probate.

Za više detalja možete pretražiti internet na našem ali i na engleskom jeziku (eng. squatting toilet, sqatting vs. sitting). Preporučujemo i video ispod, ali i naš serijal kratkih tekstova:


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija