Početna Magazin Godine Uzrok šuljeva – Položaj tela kod velike nužde? (video)

Uzrok šuljeva – Položaj tela kod velike nužde? (video)

Brojna istraživanja uzrok pojave patoloških hemoroida (šuljeva) nalaze pre u položaju tela prilikom obavljanja velike nužde nego u ishrani…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Danas se mogu pronaći brojna istraživanja koja uzrok pojave patoloških hemoroida (šuljeva) nalaze pre u položaju tela prilikom obavljanja velike nužde nego u ishrani (kao što je na primer nedostatak vlakana).

Naime, puborektalni mišić koji zatvara debelo crevo dok stojimo, delimično otpušta pritisak u sedećem položaju, a maksimalno u čučećem položaju. Ovo je zato što smo kroz evoluciju veliku nuždu obavljali čučeći, sve do 19. i 20. veka kada smo se navikli na položaj sedenja nekada rezervisan mahom za kraljeve i slabo pokretne osobe.

Rešenje danas može biti korišćenje stoličice koja će odići stopala od zemlje i tako „simulirati“ čučanje dok istovremeno sedimo na wc-šolji. Malo, ili nimalo košta da probate.

Za više detalja možete pretražiti internet na našem ali i na engleskom jeziku (eng. squatting toilet, sqatting vs. sitting). Preporučujemo i video ispod, ali i naš serijal kratkih tekstova: