Kako do penzije? Moja Penzija Penzije

Penzija u Srbiji (4): Uslovi za prevremene penzije za žene 2015-2024

Ovo su uslovi za prevremenu starosnu penziju za žene po novim izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u Srbiji, za period 2015-2024. godina…


Donosimo jednostavan pregled trenutno aktuelnih pravila, granica, minimuma, rokova za odlazak u penziju, starosnu, prevremenu ili sa beneficiranim radnim stažom:

Uslovi za prevremenu starosnu penziju za žene:

 • 2015. – 36 godina i 4 meseca staža i 54 godine i 4 meseca života
 • 2016. – 37 godina staža i 55 godina života
 • 2017. – 37 godina i 6 meseca staža i 55 godine i 8 meseca života
 • 2018. – 38 godina staža i 56 godine i 4 meseca života
 • 2019. – 38 godina i 6 meseci staža i 57 godina života
 • 2020. – 39 godina staža i 57 godina i 8 meseci života
 • 2021. – 39 godina i 4 meseca staža i 58 godina i 4 meseca života
 • 2022. – 39 godina i 8 meseci staža i 59 godina života
 • 2023. – 40 godina i 59 godine i 6 meseca života
 • 2024. – 40 godina staža i 60 godina života.

penzin-fejzbuk-naslovna-slajder


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

53 Comments

Click here to post a comment
 • Postovani.dali za odlazak u prevremenu starosnu penziju moraju biti oba uslova ?iam 58 godina starosti i i 35god.i 4meseca staza plus dve godine posebnog.hvala

  • Poštovana,
   Prema Zakonu o PIO (čl. 19v):
   “…osiguranik stiče pravo na prevremenu starosnu penziju kad navrši:
   1) u 2015. godini, 40 godina staža osiguranja i najmanje 55 godina života (muškarac), odnosno 36 godina i četiri meseca staža osiguranja i najmanje 54 godine i četiri meseca života (žena)”
   Dakle, treba da budu ispunjena oba uslova. Najbolje je da, za Vaš konkretan slučaj, proverite u filijali Fonda PIO kojoj pripadate (kontakte možete naći ovde) ili pozivom kontakt-centra Fonda PIO (na linku ovde) koliko Vam se tačno računa staža i da li ostvarujete uslove.

 • Imam 38 godina staža 62 godine rođena predavala sam za invalidsku pošto sam invalid od deteta odbili me dva puta gde su žene koje čekaju kuhinju narodnu koje imaju po35 do40 godina da se uključe u rad nas treba sa bičom terati na poso dok neke uživaju ja 38 godina plaćam socijalno i stambeno dok su deca uživala i imala lepo detinjstvo ja sam radila od svoje 15 godine i dokle više da me kažnjavate molim odgovor kad mogu u penziju sobzirom da sam majka 3 dece hvala.

 • Molim vas niste mi dali odgovor ja sam 1962 a imam 38 g staža nemam godine života dali bi mogla u prevremenu penziju hvala pošto mi ne daju invalidsku samo ako budem u kolicima onda može sramota neka se ove sa 35g prošetaju do kuhinje i uživaju kad im država daje sa naših leđa skidaju.

 • 1. novembra ove godine 2015. napunilću 33 godine staža i 55 godine života. Po kom uslovu ću pre otići u penziju i kad mogu to da ocekujem.

  • Poštovana,
   Ostavili ste komentar upravo na tekst u kome je to i navedeno – samo treba računati: dakle, 2021. godine imaćete ispunjena oba uslova potrebna za odlazaku prevremenu penziju za žene. Ako smo dobro razumeli Vaše pitanje.

 • Postovani, Molim da mi izracunate kada mogu otici u penziju. Imacu 28.01.2016. 60 godina starosti i 30 godina i 6 meseci radnog staza.Inace sam trenutno porodicni penzioner.

  • Poštovana,
   Prema tabeli u tekstu na koji ste i ostavili komentar, možete videti da za prevremenu penziju, Vi već ispunjavate jedan uslov – godine starosti. Da biste stekli pravo na prevremenu penziju, potrebno je, međutim, da ispunite i drugi uslov – godine staža prema tabeli. Dakle, računica je jednostavna: ako 2016. godine imate 30 godina i šest meseci staža, potrebno je da radite još devet godina i šest meseci da biste ispunili i drugi uslov.
   Za precizne iformacije i proveru podataka, obratite se PIO fondu

 • Da li je to EU nametnula sistem ovako sramne tabele za obracu i odlazak u penziju? Da li nasa vlada i vase ministarstvo ZAISTA smatra da je to normalno da mi sa preko 60 godine izdrzavamo besposlenu, obrazovanu decu koja nemaju gde da se zaposle. Zasto ne prepisete iz Zakona EU, da je “BIRO ZA ZAPOSLJAVANJE” DUZAN da prijavljenima trazi posao? Zar ovde stanovnici ove bombardovane i zatrovane zemlje treba da se izjednace sa PRIVILEGOVANIM STANOVNICIMA EU? Zar trajno da umanjite penziju? Zar moraju da se ispune oba uslova za prevremenu? STRASNO , STRASNO, SRAMNO!!!!
  I, kada imam 57 g. zivota i 35 g. staza, kada cu otici, ako dozivim, u punu penziju, bez umanjenja? Mnogi bi otisli, ali bez TRAJNOG umanenja.

  • To sto vi pisete Gordana za zemlje EU nije tacno, visamo cujete nesto od tioga.Ovde vam niko ne trazi posao, sami trazite, u penziju se idezene sa 65 god zivota i 41 staza, prevremena se umanjuje za 30%..

 • Imam dopis staža za treće dete 1998.godine u trajanju od dve godine da li se one računaju u ostvarivanju prava na penziju pošto je tada rečeno da će žene koje rode treće dete manje raditi 2 godine.

 • Imam 33 godine staza…i 59 godina zivota. Korisnik sam porodicne penzije od 2008. g. Kad mogu ostvariti moju penziju.

 • rodjena sam 10.05 57 u Srbiji imam 23 god staza, od 2001 sam u inostranstvu gde imam 12 god staza.. kada mogu da ocekujem penziju u Srbiji.

 • Imam tri deteta ,25 godina staza i 46 god.zivota.Da li postoji mogucnost odlaska u penziju?

 • 16. novembra 2015.god. napunila sam 30 godina staza i 56 godina zivota. Rodjena sam 15. jula 1959. god. Izracunajte mi kada cu otici u penziju. Radim u prosveti.

 • IMAM 57 GODINA I 7 MESECI ZIVOTA,A 32.GOD I 2 MESECA STAZA,KAD TREBA DA IDEM U PREVREMENU PENZIJU.

 • 2016.g punim 55 g ali nemam 37g staža nego 31. Da li mogu otići u prevremenu starosnu penziju

 • u 2015 septembra sam napunila 36 godina i 4 meseca radnog staža, a godina 59 i 4 mes. predala sam molbu za penziju . Pitanje koliko meseci ili da li do 60 god će biti umanjeno penzija?

 • Postovani, da li imam pravo da budem na birou 24 meseca pre ispunjavanja uslova za prevremu penziju. Naime, 2021 bih imala oba uslova za prevremenu. (U starosnu bih isla 2024) Da li 2019. godine sticem pravo na isplatu nakade sa biroa u trajanju od 24 meseca? Unapred hvala.

  • Poštovana, trebalo bi tako nekako, ali imajte i rezervni plan jer cela generacija žena koja je tako poslata na biro, praktično je prevarena kada je poslata na biro, zakon promenjen, granica pomerena, i izašle sa biroa na šest meseci il godinu dana do penzije a bez ikakvih prihoda.

 • Ostala sam bez posla. Imam 55 godina i 32 godine radnog staza. Imala sam sve vreme rada visoku platu. Da li da cekam godine života, pa odem u penziju sa 32 godine staza ili uplacujem dodatni staz i time umanjujem osnovicu za obracun

  • Poštovana, to samo zavisi od svih životnih okolnosti i sami morate odlučiti kako Vama najviše odgovara, da što pre počnete da primate penziju, ili da čekate starosnu, ili da dopunjujete staž nižim doprinosima. Previše je i drugih faktora kao što su druga primanja i prihodi, živci, rizici, itd.

   • Hvala na odgovoru. Namera mi je da idem u starosnu, ali ne znam da li cu je umanjiti samostalnim uplacivanjem ( minimalni iznos), do 40 godina staza. Ili da ne uplacujem nista i odem u starosnu penziju sa do sada ostvarenim stazom ( 32 godine) i visokim prosekom.
    Komplikovano je znam, ali ako možete pomozite

    • Poštovana,
     Mi smo redakcija internet medija, nismo finansijski savetnici. Ne bismo nikako mogli da Vam damo bilo kakav odgovor na tu dilemu. Trudimo se da prenesemo što više informacija, ali ne možemo da radimo procene finansijskih rizika i sl. Čak iako biste se obratili stručnjacima, oni nikako ne bi na ovaj način, pomoću obrasca za komentare na sajtu, mogli da Vas posavetuju.

 • Postovani,
  Danas mi je prestao radni odnos. Imam 61 god. starosti i 31 god. i 3 meseca radnog staza. Koliko ce mi umanjenje penzije biti u procentima?

 • Gde mogu da procitam da moja majka ima prevo pet godina da prima nesto preko socijalnog do ispunjenja uslova za penziju jer ima invaliditet prvog stepena oa postala je tehnoloski visak u svom preduzecu pre par godina. Nesto smo naculi za to ali neznamo gde to da proverimo. U socijalnom se prave glupi i navodno nisu culi za to kao i mnogo puta do sada. Unapred zahvalan.

  • Poštovani, znamo za dve godine za sve bez obzira na invaliditet. A pokušajte da se obratite nekom udruženju građana koje bi možda znalo ako ima mogućnost za još više. Ima dosta grupa građana koje se bore prava ljudi za pojedinačne oblasti pa verovatno znaju više od nas. A socijalno… Kao da imaju naredbe na šalterima da prećute građanima o pravima koja im pripadaju po zakonu, tako da… ništa pametno ne umemo da vam kažemo.

 • imam 49 godina starosti i 27 godina radnog staža zanima me da li mogu u invalidsku penziju jer imam anginu pektoris dijabetis tipa 2 celijakiju lumboišijalgiju oštećenje od 1 do 5 pršljana i 4-5 disk napuko operacija ginekoloske vrste miom na materici gde je odstranjeno i materica i jajnici 20 godina lečena od sterilitete pokusaj i vantelesne oplodnje i uz sve to jedna vanmateična trunoća. posao koji trenutno obavljam je sedenje za računarom 8 sati kao operater a posao tj.radno mesto mi se nalazi na trećem spratu bez lifta gde minimum dva puta moram se penjati pri dolasku na posao i na pauzu za doručak radno vreme mi je osam časova sedenja tačnije sedam časova i 30 min zanima me da li imam pravo da podnesem papire za invalidsku penziju i koje su šanse za ostvarenje istu jer u firmi u kojoj radim nema lakše radno mesto sve je vezano za sedenje a ja sa ovom trenutnom dijagnozom oštećenja kičme nemogu ni dva sata da sedim bez bola a ne samo penjanje uz stepenice- ili postoji i da se odobri rad na 4 sata i koliko to umanjuje se na lični dohodak pošto imam fiksnu platu tj osnovicu a ostala zarada ide na procenat tako da nije uvek svaki mesec ista plata ili možda postoji opcija invalidske penzije da se koristi do starosnih godina i da li bi to menjalo iznos penzije na manje ili vise. Hvala

  • Poštovana,
   Obratili ste se redakciji jednog malog, privatnog portala. A treba da se obratite nekom pravniku, savetniku. Mi nemamo mogućnosti da dajemo odgovore na ovako konkretna, pojedinačna pitanja. Nismo ni merodavni i na naše mišljenje se ne možete pozvati niti bi trebalo da ovako važne životne odluke donosite na osnovu komentara na internetu.
   Uopšteno gledano, a to Vam jedino možemo napomenuti, zakon je dosta pooštren i prema njemu nije važno samo da li niste sposobni za obavljanje posla kojim se trenutno bavite. već da li možete ili ne da obavljate bilo koji posao. Takođe, ako govorite o iznosu koji primate “na ruke”, preko plate, a koji nije “opterećen” doprinosima, to ne samo da ne zanima zakonodavca, već bi trebalo i da se sankcioniše.
   Visina penzije se umanjuje ako manje radite, to bez baljeg. Da li možete da podnesete papire? Sigurno je da možete, ali je pitanje da li će Vam odobriti invalidsku penziju i da li bi Vama to odgovaralo.
   Morate o ovome razgovarati sa nekim ko se bavi PIO pravom.

 • Postovani, moja majka je nedavno preminula .Bila je vojni penzioner, primala je porodicnu vojnu penziju. Imama sestru, koja je radila 22 godine .Imala je 3 mozdana udara i zadnjih 10 godina je invalidski penzioner.Ostvarila je i tudju negu i pomoc.Moje pitanje je Da li moja sestra ima pravo da nasledi maminu porodicnu penziju , kao penzioner invalid.

  • Poštovana,
   Porodičnu penziju može da prima dete osobe bez obzira na godine starosti ukoliko je trajno nesposobno za rad. Kako se ovo u praksi sprovodi, i kako bi tretirali Vašu sestru (bez obzira što nam je jasno da ona posle tri moždana udara i ostvarivanja prava na tuđu negu i pomoć nije radno sposobna), mi ne možemo da Vam kažemo. Zavisi od PIO fonda. A Vi možete probati da pravo Vaše sestre ostvarite ili da ga zaštitie tako što ćete angažovati advokata koji se bavi PIO pravom.

 • Postovani, molim vas da mi pomognete savetom.

  Imam 36 godina staža i 58 godina života
  Do prevremene penzije po osnovu staža (38 ½) koje bih, da sam radila, ostvarila u decembru 2019., ostalo mi je 2 ½ godine. Nazalost, prosle nedelje sam kao tehnoloski visak dobila otkaz.
  Ono što je moje pitanje je kako na najbolji mogući način da regulišem tih 6 meseci a da uspem da ostvarim pravo na biro za te preostale 2 godine.

  • Poštovana,
   Nažalost, propis je takav da se pravo na naknadu od 24 meseci dobija od Nacionalne službe za zapošljavanje samo u slučaju da nedostaje upravo te dve godine. Budući da, koliko je nama poznato, morate da dokažete NSZ da je to Vaš slučaj, ne znamo kako biste uopšte dobili pravo na taj period (pa da onda šest meseci do penzije ne primate ništa). Zaista ne znamo. Žao nam je što ne možemo da Vam pomognemo.

  • Poštovana,
   Odgovor, što se prevremenih penzija tiče, možete da nađete i u tekstu na koji ste ostavili komentar. Pored starosne i prevremene, postoje još porodična i invalidska.

 • Poštovani,
  Sve pohvale za portal.
  Nije mi najjasniji poseban staž za treće dete.
  Ja sam nažalost jako daleko od penzije (54 god. i 27 god. staža)
  Majka sam troje dece (1991, 1993 i 2000)
  Molim da nam na nekom konkretnom primeru pokažete koliki je to iznos uvećanja po osnovu tog posebnog staža.
  I da li se to u praksi zaista primenjuje, jer ima veoma puno nedoumica i sumnji u vezi toga.
  Veliki pozdrav.

  • Poštovana,
   Ne možemo da Vam damo konkretan primer jer on ne postoji. Naime, odredbe zakona vezane za uvećanje penzije za majke primenjivaće se od 2032. godine.
   Majke ne dobijaju pravo na ranije penzionisanje ili slično, već će im se, odo ove godine računati veća penzija (ukoliko su je ostvarile).

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija