Penzija u Srbiji (4): Uslovi za prevremene penzije za žene 2015-2024

Penzija u Srbiji (4): Uslovi za prevremene penzije za žene 2015-2024

Ovo su uslovi za prevremenu starosnu penziju za žene po novim izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u Srbiji, za period 2015-2024. godina…


Donosimo jednostavan pregled trenutno aktuelnih pravila, granica, minimuma, rokova za odlazak u penziju, starosnu, prevremenu ili sa beneficiranim radnim stažom:

Uslovi za prevremenu starosnu penziju za žene:

 • 2015. – 36 godina i 4 meseca staža i 54 godine i 4 meseca života
 • 2016. – 37 godina staža i 55 godina života
 • 2017. – 37 godina i 6 meseca staža i 55 godine i 8 meseca života
 • 2018. – 38 godina staža i 56 godine i 4 meseca života
 • 2019. – 38 godina i 6 meseci staža i 57 godina života
 • 2020. – 39 godina staža i 57 godina i 8 meseci života
 • 2021. – 39 godina i 4 meseca staža i 58 godina i 4 meseca života
 • 2022. – 39 godina i 8 meseci staža i 59 godina života
 • 2023. – 40 godina i 59 godine i 6 meseca života
 • 2024. – 40 godina staža i 60 godina života.

penzin-fejzbuk-naslovna-slajder

41 komentar

 • Postovani.dali za odlazak u prevremenu starosnu penziju moraju biti oba uslova ?iam 58 godina starosti i i 35god.i 4meseca staza plus dve godine posebnog.hvala

  Odgovori
  • Poštovana,
   Prema Zakonu o PIO (čl. 19v):
   „…osiguranik stiče pravo na prevremenu starosnu penziju kad navrši:
   1) u 2015. godini, 40 godina staža osiguranja i najmanje 55 godina života (muškarac), odnosno 36 godina i četiri meseca staža osiguranja i najmanje 54 godine i četiri meseca života (žena)“
   Dakle, treba da budu ispunjena oba uslova. Najbolje je da, za Vaš konkretan slučaj, proverite u filijali Fonda PIO kojoj pripadate (kontakte možete naći ovde) ili pozivom kontakt-centra Fonda PIO (na linku ovde) koliko Vam se tačno računa staža i da li ostvarujete uslove.

   Odgovori
 • Imam 38 godina staža 62 godine rođena predavala sam za invalidsku pošto sam invalid od deteta odbili me dva puta gde su žene koje čekaju kuhinju narodnu koje imaju po35 do40 godina da se uključe u rad nas treba sa bičom terati na poso dok neke uživaju ja 38 godina plaćam socijalno i stambeno dok su deca uživala i imala lepo detinjstvo ja sam radila od svoje 15 godine i dokle više da me kažnjavate molim odgovor kad mogu u penziju sobzirom da sam majka 3 dece hvala.

  Odgovori
 • Molim vas niste mi dali odgovor ja sam 1962 a imam 38 g staža nemam godine života dali bi mogla u prevremenu penziju hvala pošto mi ne daju invalidsku samo ako budem u kolicima onda može sramota neka se ove sa 35g prošetaju do kuhinje i uživaju kad im država daje sa naših leđa skidaju.

  Odgovori
 • 1. novembra ove godine 2015. napunilću 33 godine staža i 55 godine života. Po kom uslovu ću pre otići u penziju i kad mogu to da ocekujem.

  Odgovori
  • Poštovana,
   Ostavili ste komentar upravo na tekst u kome je to i navedeno – samo treba računati: dakle, 2021. godine imaćete ispunjena oba uslova potrebna za odlazaku prevremenu penziju za žene. Ako smo dobro razumeli Vaše pitanje.

   Odgovori
 • Postovani, Molim da mi izracunate kada mogu otici u penziju. Imacu 28.01.2016. 60 godina starosti i 30 godina i 6 meseci radnog staza.Inace sam trenutno porodicni penzioner.

  Odgovori
  • Poštovana,
   Prema tabeli u tekstu na koji ste i ostavili komentar, možete videti da za prevremenu penziju, Vi već ispunjavate jedan uslov – godine starosti. Da biste stekli pravo na prevremenu penziju, potrebno je, međutim, da ispunite i drugi uslov – godine staža prema tabeli. Dakle, računica je jednostavna: ako 2016. godine imate 30 godina i šest meseci staža, potrebno je da radite još devet godina i šest meseci da biste ispunili i drugi uslov.
   Za precizne iformacije i proveru podataka, obratite se PIO fondu

   Odgovori
 • Da li je to EU nametnula sistem ovako sramne tabele za obracu i odlazak u penziju? Da li nasa vlada i vase ministarstvo ZAISTA smatra da je to normalno da mi sa preko 60 godine izdrzavamo besposlenu, obrazovanu decu koja nemaju gde da se zaposle. Zasto ne prepisete iz Zakona EU, da je „BIRO ZA ZAPOSLJAVANJE“ DUZAN da prijavljenima trazi posao? Zar ovde stanovnici ove bombardovane i zatrovane zemlje treba da se izjednace sa PRIVILEGOVANIM STANOVNICIMA EU? Zar trajno da umanjite penziju? Zar moraju da se ispune oba uslova za prevremenu? STRASNO , STRASNO, SRAMNO!!!!
  I, kada imam 57 g. zivota i 35 g. staza, kada cu otici, ako dozivim, u punu penziju, bez umanjenja? Mnogi bi otisli, ali bez TRAJNOG umanenja.

  Odgovori
  • To sto vi pisete Gordana za zemlje EU nije tacno, visamo cujete nesto od tioga.Ovde vam niko ne trazi posao, sami trazite, u penziju se idezene sa 65 god zivota i 41 staza, prevremena se umanjuje za 30%..

   Odgovori
 • Imam dopis staža za treće dete 1998.godine u trajanju od dve godine da li se one računaju u ostvarivanju prava na penziju pošto je tada rečeno da će žene koje rode treće dete manje raditi 2 godine.

  Odgovori
 • rodjena sam 10.05 57 u Srbiji imam 23 god staza, od 2001 sam u inostranstvu gde imam 12 god staza.. kada mogu da ocekujem penziju u Srbiji.

  Odgovori
 • 16. novembra 2015.god. napunila sam 30 godina staza i 56 godina zivota. Rodjena sam 15. jula 1959. god. Izracunajte mi kada cu otici u penziju. Radim u prosveti.

  Odgovori
 • u 2015 septembra sam napunila 36 godina i 4 meseca radnog staža, a godina 59 i 4 mes. predala sam molbu za penziju . Pitanje koliko meseci ili da li do 60 god će biti umanjeno penzija?

  Odgovori
 • Postovani, da li imam pravo da budem na birou 24 meseca pre ispunjavanja uslova za prevremu penziju. Naime, 2021 bih imala oba uslova za prevremenu. (U starosnu bih isla 2024) Da li 2019. godine sticem pravo na isplatu nakade sa biroa u trajanju od 24 meseca? Unapred hvala.

  Odgovori
  • Poštovana, trebalo bi tako nekako, ali imajte i rezervni plan jer cela generacija žena koja je tako poslata na biro, praktično je prevarena kada je poslata na biro, zakon promenjen, granica pomerena, i izašle sa biroa na šest meseci il godinu dana do penzije a bez ikakvih prihoda.

   Odgovori
 • Ostala sam bez posla. Imam 55 godina i 32 godine radnog staza. Imala sam sve vreme rada visoku platu. Da li da cekam godine života, pa odem u penziju sa 32 godine staza ili uplacujem dodatni staz i time umanjujem osnovicu za obracun

  Odgovori
  • Poštovana, to samo zavisi od svih životnih okolnosti i sami morate odlučiti kako Vama najviše odgovara, da što pre počnete da primate penziju, ili da čekate starosnu, ili da dopunjujete staž nižim doprinosima. Previše je i drugih faktora kao što su druga primanja i prihodi, živci, rizici, itd.

   Odgovori
   • Hvala na odgovoru. Namera mi je da idem u starosnu, ali ne znam da li cu je umanjiti samostalnim uplacivanjem ( minimalni iznos), do 40 godina staza. Ili da ne uplacujem nista i odem u starosnu penziju sa do sada ostvarenim stazom ( 32 godine) i visokim prosekom.
    Komplikovano je znam, ali ako možete pomozite

    Odgovori
    • Poštovana,
     Mi smo redakcija internet medija, nismo finansijski savetnici. Ne bismo nikako mogli da Vam damo bilo kakav odgovor na tu dilemu. Trudimo se da prenesemo što više informacija, ali ne možemo da radimo procene finansijskih rizika i sl. Čak iako biste se obratili stručnjacima, oni nikako ne bi na ovaj način, pomoću obrasca za komentare na sajtu, mogli da Vas posavetuju.

     Odgovori
 • Postovani,
  Danas mi je prestao radni odnos. Imam 61 god. starosti i 31 god. i 3 meseca radnog staza. Koliko ce mi umanjenje penzije biti u procentima?

  Odgovori
 • Gde mogu da procitam da moja majka ima prevo pet godina da prima nesto preko socijalnog do ispunjenja uslova za penziju jer ima invaliditet prvog stepena oa postala je tehnoloski visak u svom preduzecu pre par godina. Nesto smo naculi za to ali neznamo gde to da proverimo. U socijalnom se prave glupi i navodno nisu culi za to kao i mnogo puta do sada. Unapred zahvalan.

  Odgovori
  • Poštovani, znamo za dve godine za sve bez obzira na invaliditet. A pokušajte da se obratite nekom udruženju građana koje bi možda znalo ako ima mogućnost za još više. Ima dosta grupa građana koje se bore prava ljudi za pojedinačne oblasti pa verovatno znaju više od nas. A socijalno… Kao da imaju naredbe na šalterima da prećute građanima o pravima koja im pripadaju po zakonu, tako da… ništa pametno ne umemo da vam kažemo.

   Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *