Istorija Magazin Godine Život i godine

Borko Gajić: U sedmoj deceniji osvaja Pamir – Lenjinov vrh

– Neka ceo svet vidi izdržljivost potomaka srpskih ratnika sa Gučeva, Cera i Kolubare – rekao je Gajić na polasku na daleki put. Cilj? Planinski vrh Pamir – Lenjinov vrh, u Kirgistanu.

Borko Gajić, čuveni borski i srpski planinar i alpinista, iako je zagazio u sedmu deceniju života, krenuo je u osvajanje najvišeg vrha planine Pik Lenjin, Pamir (Kirgistan).

Kao dan za polazak odabrao je Dan početka Prvog svetskog rata, kada je Srbija dobila telegram od Austrougraske 28. jula 1914. godine, želeći da pokaže „snagu volje i istrajniost potomka nesalomivih starih srpskih ratnika“.

Borkovi roditelji potiču sa legendarnog Mačkovog kamena i Gučeva koji je Srpska vojska 1914. godine branila do poslednjeg ratnika.

-Moram da osvojim Puik Lenjin. Mlađi alpinisti iz celog sveta ne mogu da veruju da u mojim godinama imam toliko energije i želje za dokazivanjem – kaže Borko i dodaje:

– Neka ceo svet vidi izdržljivost potomaka srpskih ratnika sa Gučeva, Cera i Kolubare – rekao je Gajić za Medija centar Bor na polasku na daleki put:

– To je moj zavet i ja ću to, do poslednjeg atoma snage, pokušati da ispunim.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija