Početna Magazin Godine Istorija Borko Gajić: U sedmoj deceniji osvaja Pamir – Lenjinov vrh

Borko Gajić: U sedmoj deceniji osvaja Pamir – Lenjinov vrh

– Neka ceo svet vidi izdržljivost potomaka srpskih ratnika sa Gučeva, Cera i Kolubare – rekao je Gajić na polasku na daleki put. Cilj? Planinski vrh Pamir – Lenjinov vrh, u Kirgistanu.

Borko Gajić, čuveni borski i srpski planinar i alpinista, iako je zagazio u sedmu deceniju života, krenuo je u osvajanje najvišeg vrha planine Pik Lenjin, Pamir (Kirgistan).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kao dan za polazak odabrao je Dan početka Prvog svetskog rata, kada je Srbija dobila telegram od Austrougraske 28. jula 1914. godine, želeći da pokaže „snagu volje i istrajniost potomka nesalomivih starih srpskih ratnika“.

Borkovi roditelji potiču sa legendarnog Mačkovog kamena i Gučeva koji je Srpska vojska 1914. godine branila do poslednjeg ratnika.

-Moram da osvojim Puik Lenjin. Mlađi alpinisti iz celog sveta ne mogu da veruju da u mojim godinama imam toliko energije i želje za dokazivanjem – kaže Borko i dodaje:

– Neka ceo svet vidi izdržljivost potomaka srpskih ratnika sa Gučeva, Cera i Kolubare – rekao je Gajić za Medija centar Bor na polasku na daleki put:

– To je moj zavet i ja ću to, do poslednjeg atoma snage, pokušati da ispunim.