Početna Magazin Godine Ekonomija Uticaj generacija na ekonomiju – Generacija X (2)

Uticaj generacija na ekonomiju – Generacija X (2)

Google je dobar primer, smatra Žerom Verlen, kako preduzećem upravljaju pripadnici Generacije Iks. Njihov proizvod je jednostavan za upotrebu, nema suvišnih detalja, prijateljski deluje i igra na kartu besplatnog.

Lari Pejdž (1973) i Sergej Brin (1973) njegovi su suosnivači. Njih dvojica nisu medijske ličnosti, ne ističu se i njihov tim je važniji od njih.

Google je poznat po veoma inventivnoj politici zapošljavanja i upravljanja radom i orjentisan je ka kvalitetu života.
Preduzeće funkcioniše sa labavom i nezahtevnom hijerarhijom što je u skladu sa averzijom Generacije Iks prema striktnim okvirima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ovakva samostalnost nudi manje stresna radna mesta. Posao čini 80% rada koji određuje direkcija i 20% vremena posvećenog samostalnim projektima bez određenih ograničenja.

Google na taj način pokušava da stvori podsticajnu radnu sredinu. Ostavlja se na volju zaposlenima da odaberu radnu sredinu i zastupa se timski rad kakvom teži Generacija Iks.

Radna mesta su takođe radikalno drugačija od onih u drugim preduzećima: uprava nudi zaposlenima besplatno korišćenje brojnih zabavnih sadržaja i velnesa. Googleplex, sedište kompanije, sadrži sale za odmor, bilijarske sale, sportske terene, bazen, usluge masara i frizera.

Da bi radili u skladu sa svojom politikom održivog razvoja, organizovane su usluge zajedničkog prevoza, a na zgradama se nalaze solarni kolektori.

Belgijska priča koja dobro ilustruje način razmišljanja generacije Iks zastupljen u Guglu. Godine 2006. lansirali su u Belgiji svoj servis Google Actualités koji izlistava naslove glavnih vesti. Preduzeće Copiepresse, zastupnik prava izdavača u Belgiji, tražilo je da Google plati autorska prava njihovim članovima ili da prestane da koristi članke koji oni objavljuju.

Google je odabrao ovu drugu opciju, ali je takođe nekoliko meseci prestao da izlistava sajtove tih novina na svom pretraživaču, lišavajući ih na taj način dela saobraćaja.

Tri dana je onda konzorcijum belgijskih štampanih medija zdušno preklinjao Google da se ne drži doslovce odluke suda. Na kraju, Google je ponovo indeksirao internet stranice beligijskih novina.

Eto kako je rešen problem kod Generacije Iks: uklonjen je iz jednačine. Ne može se biti više ciničan od toga. Daleko je to od idealizma bumera, ali je svejedno izuzetno efikasno.