Društvo Ekonomija Magazin Godine

Uticaj generacija na ekonomiju – Generacija bejbi-bumera (1)

Generaciji bejbi-bumera u zapadnim zemljama pružena je izuzetna istorijska šansa, ali su oni prinuđeni i da preuzmu odgovornost tokom krize koju su doživele naredne generacije

Prema teoriji Vilijama Štrausa i Nila Haua, generacija bejbi-bumera sastoji se u velikoj meri od idealista i egocentrika. Ta generacija je u sukobu sa generacijom Iks i ponekad ima problema da shvati konzervatizam, homogenost i sposobnost timskog rada Milenijumske generacije.

Ovde se, naravno, govori o društvenoj tipologiji koja ujedinjuje globalne crte jedne generacije. To što je idealizam jedna od karakteristika većine bumera, ne znači da se pronalazi kod svih pripadnika ove generacije. Bez po muke ćemo naći npr. među milenijumcima ljude koji su veći idealisti od mnogih bejbi-bumera.

Francuski sociolog Luj Šovel ističe da se generaciji bejbi-bumera u zapadnim zemljama ukazala izuzetna istorijska šansa, ali naglašava i njihovu odgovornost tokom krize koju su doživele naredne generacije.

Istina je da su bumeri imali dosta sreće. Bejbi-bumeri Zapada nisu doživeli rat i rasli su i formirali se tokom trideset godina prosperiteta, u periodu ekonomskog rasta između 1945. i 1973. godine. Većina bumera nije se susrela sa nezaposlenošću kada su stasali da se priključe tržištu rada. Iako su morali da istrpe naftnu krizu od 1973. do 1979. godine, mogli su da uživaju u rastu privrede u toku naredne dve decenije.

Bejbi-bumeri su počeli da preuzimaju vlast zamenjujući postepeno tihe tokom 90-ih godina. Početkom XXI veka, bejbi-bumeri se nalaze na vlasti u većini ekonomskih i političkih organizacija.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija