Početna Magazin Godine Francuska: Stariji duže čekaju na otpuštanje sa urgentnog centra

Francuska: Stariji duže čekaju na otpuštanje sa urgentnog centra

Veliko francusko istraživanje dovelo je do zaključka da starije osobe mnogo više vremena provedu u urgentnom centru čak i kada to nema veze sa težinom slučaja

Prema velikom istraživanju čiji su rezultati predstavljeni 18. novembra 2014. u francuskom ministarstvu zdravlja, starije osobe (75 i više godina) mnogo duže čekaju na otpuštanje iz urgentnog centra u odnosu na prosečnih sat vremena.

Otvaranje dosijea pacijenta na dolasku u urgentni centar u Francuskoj u proseku traje 15 minuta. Kod starijih od 75 godina, u velikom broju slučajeva, to traje više od dva sata. Tek svaki šesti stariji pacijent završi ovu proceduru za manje od dva sata.

Razlika u tretmanu pacijenata nije nužno povezana sa težinom slučaja: među pacijentima kojima je dozvoljeno da se vrate kući nakon pregleda, stariji pacijenti su u 42 odsto slučajeva proveli više od četiri sata u bolnici. Stariji pacijenti se takođe u većem procentu šalju na biološke i radiološke preglede, u proseku do dva puta više nego osobe starosti od 15 do 74 godine.

Stariji pacijenti su složeniji slučajevi za lečenje zbog komorbiditeta*„, kaže Fransoa Bron, koji se nalazi na čelu francuske službe hitne pomoći. Priznaje međutim: „Kako se ne radi uvek o jasnim slučajevima, može se desiti da lekari malo oklevaju da ih uzmu u svoju nadležnost„.

Kombinacija ovih poteškoća dovodi do toga da ovi pacijenti provode više vremena nego što je prosečno potrebno da se čeka na kolicima ili u jedinicama za privremeni smeštaj.

Osobe koje imaju preko 75 godina se preventivno hospitalizuju nakon njihovog dolaska u urgentni centar u mnogo većem procentu od mlađih: 56 odsto starijih naspram 17 odsto mlađih od 75 godina.

U ovoj fazi, javlja se novi problem: za više od jednog od pet pacijenata, zdravstvena služba koja ih prima ne odgovara njegovoj patologiji. To je podstaklo prof Žano Šmita, predsednika Francuskog udruženja urgentne medicine, da se založi za stvaranje „službi za polipatogene bolesti, umesto što se teži hiperspecijalizaciji koja se sprovodi i u velikim ustanovama“.

Fransoa Bron je osudio „loš kvalitet tretmana najstarijih u hitnim službama“ na koje ukazuje istraživanje, apelujući da se nastave istraživanja kako bi se identifikovali pouzdani pokazatelji kada je slučaj ozbiljan, prenosi Le Figaro.

*Komorbiditet – postojanje dva ili više oboljenja ili poremećaja kod jedne osobe, bez obzira na redosled njihove pojave