Početna Magazin Godine Ustavni sud: Advokat nije obavezan u parnici

Ustavni sud: Advokat nije obavezan u parnici

Odredbu koja propisuje da stranke u parnici mora da zastupa advokat Ustavni sud odbacio je kao neustavnu. Ističući da smatra da je u postupcima pred višim sudskim instancama građanima neophodna stručna pravna pomoć, Sud ocenjuje da u parničnim postupcima pred prvostepenim sudovima građani moraju imati slobodu da sami izaberu ko će ih zastupati i da li će uopšte angažovati pravnog zastupnika.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
– To znači da sada svako pravno sposobno lice može da zastupa i predstavlja pred svim državnim organima i ustanovama svako drugo fizičko ili pravno lice, uključujući i samog sebe, iako nije advokat, niti pravnik čime se ukida „advokatski monopol“ – kaže jedan od podnosilaca inicijative, Dušan Mladenović iz Vinče.
Od 5. juna 2013. godine građani više nisu obavezni da u parnicama angažuju advokata. Međutim, Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, kaže da ovo predstavlja štetu za građane jer neće imati stručno zastupanje pred sudom. 
Neustavnom je proglašena odredba Zakona o parničnom postupku, što znači da u svim parnicama građani ne moraju imati advokata, već mogu i sami da se pojave pred sudom. Kada je o krivičnim postupcima reč, okrivljeni moraju imati branioca koji je advokat. U mnogim zemljama propisano je da za najteža krivična dela, zaprećena najstrožim kaznama, okrivljene mogu zastupati samo advokati koji imaju najmanje pet ili najmanje sedam godina iskustva u krivičnim postupcima.