Početna Magazin Godine Penzija USPVLS: Saopštenje povodom najave ukidanja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija

USPVLS: Saopštenje povodom najave ukidanja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija

USPVLS: Saopštenje povodom najave ukidanja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija

Predsedništvo Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije objavilo je saopštenje povodom najave ukidanja Zakona o privremenom uređivanja načina isplate penzija.

Predsednik Srbije je na konferenciji za medije 25. maja 2018. godine, ponovo ometao predsednicu Vlade Srbije i Upravni odbor fonda PIO da rada svoj posao. Na ovoj konferenciji, građani Srbije su osuđeni na medijsku torturu do kraja 2018. godine o ukidanju Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i navodnom povećanju penzija od 2019. godine. Sve se u Srbiji dešava obećanjima da će se nešto desiti sledeće godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Predsednik Srbije, iako je kreator neustavnog i nemoralnog smanjenja penzija, ponovo se bavi poslom koji nije njegov, a od predsednice Vlade Srbije je napravio statistu, najavljujući ukidanje Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i navodno povećanje penzija.

U najavi predsednika Srbije nije pomenuta namera i plan da se oštećenim penzionerima neisplaćeni deo penzije vrati sa kamatom. Da li to znači da će oštećeni penzioneri još jednom biti poniženi i dobiti samo „zahvalnost na žrtvama“ koje su podneli u navodnoj „finansijskoj stabilizaciji države“? U demokratskoj i pravnoj državi, kakva bi trebalo da bude Srbija, to ne bi smelo proći.

Najavljena rešenja nekog novog zakona o uređivanju penzija, iako postoji Zakon o PIO koji sve to na ustavan način uređuje, diskriminatorska su u odnosu na penzionere sa većim penzijama. Ovakvim najavama delu penzionera u Srbiji preti nova diskriminacija jer će im biti oduzet deo povećanja penzije koja su dobili kao i ostali penzioneri od 2015. godine do sada.

Predsednik Srbije, kao pravnik, još nije shvatio da država mora pomagati građanima kojima je ugrožen socijalni položaj, ali ne novcem iz Fonda PIO nego posebnim socijalnim programima Ministarstva rada.

Posebno je sporno što se iznose neistine da je sa „penzionerskih“ 200 miliona evra spasena Srbija. To je veoma neozbiljno jer nije dokazano da je budžet bio ugrožen, da su budžetske dotacije Fondu PIO bile 48 odsto i da su se za samo tri godine smanjile na 31 odsto u uslovima izuzetno malog privrednog i rasta zaposlenosti.

Kako je to porastao prihod Fonda PIO ako je od 2012. godine povećan broj uplata doprinosa PIO na minimalnu osnovicu sa 400.000 na preko 750.000 (ministar Vujović, rasprava u NSS u o budžetu za 2017. godinu) i ako se doprinosi za PIO za ogroman broj zaposlenih preko agencija uopšte ne uplaćuju? Podaci o prihodima i finansijskom poslovanju Fonda PIO su nedostupni javnosti.

Neustavnim otimanjem od penzionera je samo odložena reforma javnih preduzeća i omogućeno zapošljavanje članova stranaka na vlasti u javnom sektoru. Ovoga puta penzioneri neće biti uspavani kao 2014. godine. Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije nastaviće sa kampanjom „Stavimo tačku na pljačku penzionera Srbije“, koja daje početne rezultate, do povraćaja neisplaćenih delova penzija sa kamatom.

Samo su protesti, MMF i EU lek protiv samovlašća i bahatosti vlasti jednog čoveka u Srbiji. Oštećeni penzioneri će na najavu neustavnog zakona sigurno odgovoriti protestima namenjenim demokratskoj javnosti, MMF i EU.

Predsedništvo USPVLS