Početna Magazin Godine Penzija USPS: Bez uređenog Fonda PIO, nema ni uređene države

USPS: Bez uređenog Fonda PIO, nema ni uređene države

USPS: Bez uređenog Fonda PIO, nema ni uređene države

Juče, 24. maja 2018. godine, održana je skupština Udruženja sindikata penzionera Srbije. Uvodno izlaganje Mihajla Radovića, predsednika USPS-a, kao da je dalo uvod za današnju vest koja je uzburkala celokupnu srpsku javnost, a ne samo penzionere – predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je ukidanje zakona kojim su smanjene penzije.
Ovo, naravno, prate, od strane (plaćenog i/il zaluđenog) dela javnosti, hvalospevi predsedniku i napadi na penzionere koji su se borili i koji se bore za vraćanje otetih penzija.
Prenosimo uvodno izlaganje predsednika USPS-a.

USPS se već četiri godine zalaže i bori da Zakon o privremenom uređivanju načina isplata penzija bude ukinut, da se mora vratiti usklađivanje penzija sa troškovima života, te da je nužno promeniti strukturu Uprvanog odbora Fonda PIO, odnosno da se mora zaustaviti rasprodaja imovine Fonda PIO.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

To bi bili apsolutni preduslovi nakon kojih se može otvoriti rasprava o reformi penzionog sistema i rasterećenju Fonda PIO u koji je, nekom čudnom pravno-ekonomskom logikom, natrpano sve i svašta.

Napominjem, da se ne zaboravi, da pre nego što smo uputili inicijativu Ustavnom sudu, pozvali smo na konsultacije Savez penzionera Srbije, Savez vojnih penzionera, obavestili ministra za rad, boračka i socijalna pitanja, predsednike poslaničkih grupa u Skupštini Srbije, predsednicu Skupštine Srbije, predsednika vlade Republike Srbije, ombudsmana RS, predsednika Srbije i sve to pismeno, upozoravajući da je takva diskriminatorska inicijativa protivustavna i protivzakonita i da će dovesti do urušavanja penzionog sistema.

Zbog krajnje autističnog ponašanja aktuelne vlasti i Narodne skupštine (čast izuzecima), utire se put neslobodi medija, stavlja pod kontrolu pravosuđe, institucije štite samo vlast sa koalicionim partnerima, gde je pravda rezervisana samo rezervisana samo za politički podobne.

Istovremeno držeći radnike i penzionere na ivici egzistencije, da bi se njima lakše upravljalo.

„Zaustavni“ i strogo kontolisani sudovi (čast pojedincima) ne bave se svojim poslom. Ustavni sud ne rešava naše inicijative iz 2015. godine a uredno donosi odluke i rešenja iz 2016. i 2017. godine što se može videti na sajtu Ustavnog suda Srbije.

Zbog medija koji su pod partijskom kontrolom, pravi se sistem koji je spor, korumpiran, pa i kriminalizovan, u kome se postepeno uništava pravna država, gazi po ljudskim pravima i slobodi medija.

Srbija je i dalje siromašna, nemoćna i neintegrisana u demokratski svet iako smo zaista lideri na Balkanu. Onda je to zbog toga što skoro svi oko nas imaju veće plate i penzije, veći BDP i veće investicije za koje ne moraju da plaćaju onoliko koliko plaća Srbija.

O našim protestima malo ko je pisao, a oni koji su to radili umanjivali su u svojim izveštajima broj izašlih penzionera, analizirajući broj izašlih a ne pominjući šta je na protestima rečeno.

Mi od naših zahteva, kao i do sada, nećemo odustati, insistirajući da se u narednom periodu napravi imovinska karta građana, iz čega bi proistekla pravednija poreska politika, i naravno, socijalna karta putem koje bi se vodila ispravna i istinita socijalna politika.

Ne manje bitan je i Zakon o poreklu imovine.

Mora se prekinuti sa politikom niskih zarada od kojih se ne može preživljavati, zbog čega se ne pune penzioni i zdravstveni fondovi.

Zašto stranim investitorima dozvoljavamo da ne uplaćuju poreze i doprinose državi? Ko ima koristi od toga? Sigurno ne minimalno plaćeni radnici koji sa tim zaradama ne mogu da ishrane svoju porodicu.

Ostajemo i dalje na putu usvojenog dugoročnog programa naše organizacije prateći događaje u Međunarodnoj organizaciji rada i Evropskoj federaciji penzionera i starijih lica. Zauzimaćemo stavove i preduzimati akcije koje će biti u interesu naših članova i ne samo njih.

Stvorili su se uslovi za sinergiju svih penzionera da u jedinstvenoj akciji ostvare sve napred pomenute zahteve.

Moramo se zahvaliti našem Fiskalnom savetu i Međunarodnom monetarnom fondu koji su nam na transparentan način pitanje pravde i moralnosti u ovom trenutku stavili u prvi plan. Upozoravajući na finansijsku bombu ukoliko se hitno ne preduzmu neophodne mere u vezi sa otetim penzijama.

Zamolićemo zvaničnike da konačno razluče i naprave razliku između ekonomskih i socijalnih zakona i kategorijama kako bi se lakše i svrsishodnije rešavali negomilani problemi u društvu.

Završiću jednom konstatacijom, izrečenom na tribini održanoj 14. maja 2018. godine:

Ukoliko ne funkcioniše Fond PIO, država neće biti uređena.

Mihajlo Miša Radović
Predsednik Udruženja sindikata penzionera Srbije