Magazin Godine Srbija

USPVLS podržava i novi protest Vojnog i Policijskog sindikata Srbije

Više o vojnim penzionerima čitajte na Penzinu

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) objavilo je saopštenje u kome pruža punu podršku novom protestu vojnog i policijskog sindikata za protest zakazan 11. februara 2017. godine u Beogradu. Penzin prenosi saopštenje u celosti.

Predsedništvo Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije bezrezervno podržava zakoniti i opravdani javni protest Vojnog i Policijsog sindikata Srbije zakazan za 11.02.2017. godine, ispred zgrade Vlade Srbije u 12,00 časova, zbog urušavanja sistema bezbednosti, zbog nepoštovanja zakona u propisivanju minimalne osnovice plata profesinalnih vojnih lica u Vojsci Srbije, obezbeđenja uslova za zakonito sindikalno delovanje u Ministarstvu odbrane i obezbeđenja propisanih uslova rada.

Niko kao penzionisana vojna lica ne poznaje i ne razume sve mere koje se sprovode, od NATO agresije sve do danas, na urušavanju sistema odbrane i uništenju Vojske Srbije. Mere koje preduzima Ministarstavo odbrane na jačanju sistema smatramo pre svega usmerenim na medijsku promociju aktelne vlasti pred predstojeće izbore. Zanemiravanjem sistema odbrane u dužem vremenskom periodu naneta je šteta sistemu i zaposlenima u njemu koje je potrebno otklanjati u dužem vremenskom periodu. Medijsku promociju najavljene popune nedostajućim ljudstvom i borbenim sistemima ocenjujemo bahatom manipulacijom javnošću.

Poziv na protest vojnog i policijskog sindikata Srbije

Zaposleni u sistemu bezbednosti imaju pravo na dostojanstven ekonomsko-socijalni položaj. Vlada Srbije, za to potrebna finasijska sredstva može i treba da obezbedi razvojem domaće privrede, sprečavanjem kriminala u javnom sektoru i istinskom borbom protiv sive ekonomije i poreskih utaja.

Očekujemo da će izvršna vlast izmišljenim opasnostima po bezbednost i manipulacijama javnošću, pokušati da spreči održavanje najavljenog protesta.

Pozdravljamo profesionalnu hrabrost i odgovornost organizatora protesta i svih profesionalnih pripadnika koji ih podržavaju i ukazujemo na ugroženost njihovih profesionalnih karijera. Samo na osnovu toga možemo zaključiti da su problemi zbog kojih organizuju protest veoma ozbiljni.

Pozivamo sve veterane i ostale dobronamerne građane da zbog Vojske, Policije i države Srbije, na protestu zajedno uputimo zahtev onima koji vrše vlast, da odgovornije upravljaju sistemom bezbednosti i preduzmu potrebne mere na njegovom istinskom jačanju.
Očekujemo da mediji ovo saopštenje objave i pomognu u razbijanju medijske blokade i satanizacije organizatora i učesnika protesta.

Jovan Tamburić, predsednik


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

8 Comments

Click here to post a comment
 • ….”Zaposleni u sistemu bezbednosti imaju pravo na dostojanstven ekonomsko-socijalni položaj”….Zar ostali gradjani ove zemlje nemaju na to pravo. Kad vojska obezbedi da granice države, narod i opšte država bude sigurna od agresora, onda može da se javi za reč, ali i onda mora živeti kao i sav ostali narod. Privilegije koje je vojska imala od 1945 pa do izgubljenog poslednjeg rata, u kome su zahvaljujući “stručnjacima” vojske i vojnoj doktrini koja je razvijala koncepciju partizanskog ratovanja puškom M-48 i tenkom, a NATO nas je uništio, nismo videli ni jednog vojnika. Iz vazduha sa 20 km. visine i 2.000 km. daljine. To treba da bude predmet razmišljanja vojnog sindikata. A ne plate i vojne penzije, koje su sada najmanje 45.000 dinara. Prošle godine su 45.000 penzionera dobila na ime izmišljenog zakinutog procenta, svaki po 3 do 4.000 evra. U isto vreme 700 hiljada penzionera ima manju penziju od 15.000 din. a još 300 hiljada manju od 20.hiljada. To, očigledno vojni sindikat, koji je vešto “uvukao” kod sebe i Policijski sindikat, ne zanima. Zato, sram vas bilo. Pokazali ste sve svoje znanje i veštinu u zadnjem ratu.

  • Poštovani,
   Može se desiti da ne odobrimo objavljivanje komentara (zbog uvredljivih reči i sl), ali objavljivane komentare nismo povlačili. Proverićemo od ponedeljka sa ostatkom redakcije.

   • Poštovani uredniče Penzin-a,
    Sasvim se slažem sa Vama da cenzurišete uvredjive komentare i ne objavljujete ih. Ali, da Vam neko, u odgovoru na vaš komentar, direktno kaže da ste neobrazovani ili bolje reći nepismeni, da ste ćoravi, da su vas političari opljačkali, da vam je lako tudjim k…… mlatiti po tudjim ledjima, to je lična uvreda za onoga ko je napisao komentar. Dakle, to je bilo za cenzuru. Upravo odgovor gospodina Jovana iz Beograda na moj komentar, da svi gradjana imaju pravo na “dostojanstven ekonomsko-socijalni položaj”, a ne samo zaposleni u bezbedonosnim službama.

    • Par minuta pre ovog komentara objavili smo i Vaš prethodni za koji kažete da je cenzurisan. Jednostavno ne stižemo da pratimo svakog sata u toku dana, ali objavimo sve što nema u sebi psovke i sl. Možda i pametnije da počnemo da cenzurišemo od početka, manje glavobolje i za nas :)

 • Karadjoglu: Ocigledno ste vi jedan od neobrazovanih u Srbiji ( a mogli ste jer u vreme SFRJ sirotinja i ko god je hteo mogao se obrazovati), koji prica o stanovima i platama koje su u Jugoslaviji imali skoro svi zaposleni. Istina neki su kao i vojnici posle raspada države izvisili. Vi smatrate da su vojnici zbog toga trebali da idu u ratove umesto vas. Nije trebalo ali su išli ali su ih potpuno prodali i izdali političari koje ste vi nepismeni birali. Još jedan argument da ste coravi kod ociju je i to sto mislite ili namerno pisete neistine da su vojni penzioneri dobili 3-4 hiljade evra. Istina je sasvim drugacija. Političari koje ste birali su nas ponovo opljačkali tako da smo dobili 50 -200 hiljada dinara a trebalo je još toliko. A vojnici sada protestvuju jer su ima plate 32-42 hiljade a da su pritom po 250 dana u godini na terenu. Mesečno imaju u proseku i do 150 sati prekovremenog rada koji niko ne placa. Lako je tuđim k….. mlatiti po trnju. Javite se da radite u vojsci pa da i vi uživate.

  • Poštovani gospodine Jovane, niste me iznenadili vašim odgovorom. To sam i očekivao. Ubedjen sam da ste vojni penzioner. I svakako, onda, svaka istina boli. I pre svega nisam nikoga lično uvredio, nego izneo istinu. Što se škole tiče, sigurno je imam više nego vi. Da vam samo ilustrujem jednom istinom. Penzionisani podoficir u činu zastavnika, sada ima penziju oko 45.000 dinara, pri tom, da ne zaboravite, podoficir je završio četvororazdnu srednju školu, znači, kao medicinska sestra. U isto vreme, lekar specijalista koji je još deset godina više proveo na školovanju od podoficira, ima penziju oko 85.000 dinara. Svako dobro vam želim, ostanite pri tom ubedjenju, ali govorite istinu.

 • Srbija je imala pouzdanu Vojsku, i sa svojom decom i pripadnicima, uz domobilizaciju, obezbedila je odbranu svojih granica i živote građana! Početak raspada Jugoslavije nije bio niti Srba niti Vojske Srbije i Crne Gore. Rat je nametnut, što se zna, vidi i dokumentuje i danas izjavama Hvatskih čelnika i poznatim događajima. Mnogi su umišljeni da sve znaju, ali bez iskrenosti u povoju istupa koji ih nemogu da opravdaju. Vojske je bilo gde je trebalo i zašta je trebalo, tako isto i Policijskih snaga! Hteli mi to da prihvatimo ili ne, to je naša nestručnost, neupućenost i prihvatljiv je komentar pretnognika. Žrtve koje smo imali su žrtve svih nas, ali zadržavamo to nacionalno pravo i da ih poštujemo bez uvrede zlonamernika. Svako može imati svoj stav i mišljenje, ali nema pravo da izaziva nezadovoljstvo, paniku i mržnju! Србија ће увек имати потребе за Војском и биће сва своја, јер нјени синови имају срце, што су показали широм граница које су бранили својим животима, одлучно, храбро и пожртвовано!

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija