Magazin Godine Svet

Istočna Evropa: Radnici emigriraju, penzioneri ostaju

Procenat emigranata iz Istočne Evrope koji poseduju fakultetske diplome.

Najmlađi članovi Evropske unije suočavaju se sa padom ekonomije ukoliko ne povrate svoje radnike, ili i sami ne prime imigrante da nadomeste radnu snagu koja se iselila, piše Ekonomist.

Od kada su se učlanile u Evropsku uniju, zemlje istočne Evrope sanjale su da će postati Zapadna Evropa, ali, umesto toga, radno sposobni prosto su samo otputovali u Zapadnu Evropu.

Letonija je prepolovila radnu snagu od 2000. godine do danas. Trećina onih koji su otišli završilo je fakultet između 2002. i 2009. godine, i to samo do 2014. godine.

U Bugarskoj ankete pokzuju da 80 do 90 odsto svršenih studenata medicine emigriraju ubrzo nakon diplomiranja.

Po procenama MMF-a, u državama istočne Evrope emigracija odnese sa sobom i 0,6 do 0,9 odsto godišnjeg BDP-a. Do 2030. godine u državama poput Rumunije i Bugarske, BDP će biti manji za 3-4% zbog odlaska radnika.

izvor: Penzin / Ekonomist

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija