Magazin Godine Srbija

USPVLS: Podrška protestu Vojnog i Policijskog sindikata Srbije 8. aprila 2017. godine

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) objavilo je svoju podršku protestu Vojnog i Policijskog sindikata Srbije koji je zakazan za 8. april 2017. godine. Prenosimo saopštenje Predsedništva

Saopštenje

Predsedništvo Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije podržava novi, već četvrti, opravdani javni protest Vojnog i Policijskog sindikata Srbije zakazan za 8.04.2017. godine, ispred zgrade Vlade Srbije u 12 časova. Zahteve koje su sindikati dostavili nadležnim ministrima i Vladi Srbije smatramo minimalnim i opravdanim jer su oni zakoniti i u funkciji obezbeđenja dostojanstva i preživljavanja profesionalnih pripadnika Vojske i jačanja sistema odbrane i bezbednosti.

Osuđujemo bahatost i ignorisanje predloga Vojnog i Policijskog sindikata Srbije od strane Vlade Srbije. Ne mirimo se sa politikom urušavanja i uništenja Vojske Srbije kao stuba državnosti Srbije!

Pozivamo penzionisana vojna lica i društveno odgovorne građane Srbije da prisustvom na protestu podrže zahteve Vojnog sindikata Srbije i Policijskog sindikata Srbije za dostojanstveni ekonomsko-socijalni položaj profesionalnih vojnih lica, vojnih i policijskih službenika u Ministarstvu odbrane i Ministarstavu unutrašnjih poslova. Uputimo zajedno poruku Narodnoj skupštini i Vladi Srbije, da pred nama nemaju opravdanja za urušavanje sistema odbrane i bezbednosti Srbije.

Očekujemo od medija da saopštenje objave i pomognu u razbijanju medijske blokade zakazanog protesta.

Jovan Tamburić, predsednik


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

5 Comments

Click here to post a comment
 • Vojna lica kad god treba da se izjednače sa svim stalim gradjanima Srbije. Njima nešto ne odgovara. Još malo pa će se setiti da traže dnevnice iz II svetskog rata, oni koji su još živi. Policija je nešto sasvim drugo, i sasvim su pravu kad traže bolje uslove rada, jer im je glava u torbi svaki dan. I oni zaslužuju bolji tretman, nasuprot vojnim licima. Al ne zaboravite i jedni i drugi, 80% vojinih aktivnih lica su srednjoškolci sa završenom srednjom školom a 60% u policiji isto srednjoškolsci sa završenom srednjom četvorogodišnjom školom. E dragi drugovi, srednjoškolac u civilu ima platu izmajdu 25 i 35.000 dinara, a vi izmedju 50-60.000 dinara i država vas oblači od čarapa preko gaća do majica i kape. Pa onda ste, zaista krajnje nekorektni (policiji svaka čast) i ne zaslužujete da budete iznad ostalih gradjana. Morate biti kao i svaki drugi gradjanin. Ako vam se ne svidja iditi da radite kod privatnika 365 dana u godini za 20.000 din.
  ili kod kineza (u čijim se radnjama zimi ne loži vatra) za 15.000 dinara, pa da tek onda
  da vidite kako je teško raditi. E onda bi kukali da se vratite u vojsci bez ikakvih uslovljavanja.

  • Vama sam jednom Karadjoglu odgovarao na ostalim sajtovima. Očigledno Vam je cilj nešto što nema veze sa istinom i vojna lica su nešto kao omiljena tema da ih omalovažavate, A oni ginu evo i danas. Njihov način života Vi ne možete shvatiti. Mogli ste se opredeliti za vojnički poziv, opasač, čizme, terene, spavanje u šatoru po kiši i ciči zimi, dežurstva po 24 sata ili svoje dete od 14,5 godina poslati u vojsku. Srednju vojnu školu ne možete porediti sa civilnim srednjom. Tu imate vrsnih specijalista, Radarskih tehničara, avio mehaničara, brodskih tehničara, avio električara, vezista, šifrera, elektroničara, kriminalističkih tehničara, padobranaca, podmorskih diverzanata. Avion ne može poleteti dok taj srednjoškolac ne potpiše da je avion ili helikopter ispravan. Masu toga ima što bih mogao navoditi ali to Vama ne vredi objašnjavati jer ste negativno ostrašćeni i tendenciozni. I ja se ne predstavljam pseudonimom kao Vi.

 • Gospodine Karađoglu uporno ostavljate komentare koji pokazuju vase neznanje, losu nameru ili patologiju. Kao da imate nameru da pravdate bahatost aktuelne vlasi koja malim platama uništava Vojsku. Nikako da shvatite da vojna lica ne rade u mestu rođena i da su bez podrške svoje uže i šire porodice. Nenormalno angažovanje zbog nepopunjenosti jedinica i ustanova ih onemogućava da dodatnim radom obezbede svoje porodice. Politikom plata koje nisu uskladjene sa zakonom i potrebama aktuelna vlast uništava Vojsku. Zbog standarda svi sposobni oficiri, inžinjeri, podoficiri, vojnici po ugovoru, mehanicari specijalisti odlaze iz vojske.Šta mislite da li je ovaj avion danas možda pao i da su poginula dva pilota zbog lošeg održavanja aviona zbog nedostatka ljudstva ili od strane nemotivisanih. Vojnici ne pristaju da budu robovi koje bi aktuelna vlast i tajkuni da plaćaju 15-20 000 dinatra niti misle da to treba da bude iko u Srbiji. Već sam komentarisao vase objave i nisam ponavljao. Ovo sam izneo zbog vaše eventualne neupućenosti a za vasu lošu nameru i patologiju ako postoje ne mogu vam pomoći!

  • Drugovi, Ilija i Jovane, vi ničim niste opovrgli moje tvrdnje i činjenice. A to su: imate benificirani radni staž, država vas oblači od čarapa do kape, imate besplatno lečenje i besplatne lekove, imate svoja letovališta i zimovališta, radite osam sati dnevno kao i svi drugi. Pretrgli se od posla niste u to sam se uverio lično. 80% vas je srednjoškolaca sa ukupno 12 razreda školovanja. Takav penzionisani zastavnik sada ima vojnu penziju 45.000 din. Dobili ste svih 44.000 vojnih penzionera prošle godine, izmišljeni zaostatak povišice iz 2008 god. po 2.500 – 3.000 eura. Ponavljam eura, ne dinara.
   Uzmite samo jedan primer, jedan medicinska sestra sa srednjom školom, dakle vićine vašeg ranga, ima danas platu sa svim dežurstvima 30-35.000 d. (sem VMA) a radi, recimo na neuropsihijatriji, neurologiji, kardilogiji ili bilo u kojoj stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi. Osam sati svaki dan, a kada je dežurna 24 sata, sluša kuknjavu, nema vremena da sedne, nema benificije kod lečenja, kod kupovine lekova plaća sama od tih 30.000 din. za razliku od vas koji lekove ne plaćete uopšte. Nema letovalište gde će letovati uglavnom badava ili po nekim bagatelnim cenama kao vi. Uvredljiva je tvrdnja druga Jove, da je avion pao zbog nemotivisanosti za rad. Zamislite, takvu komparaciju sa kardiohirurgom ili sestre instrumentarke, pored njega u sali. Ne motivisani zbog male plate a izvadili vam srce na sto radi operacije. Epilog, pacijent podlegao. Sramota je za vaše avio tehničare i sve druge profile, ako je to tako. I zato treba da budete i plaćeni i tretirani u društvu, kao sav ostali narod. Svaka istina boli, zato vas moji komentari iritiraju, jer su istiniti. Zato se vi ljutite jer prepoznajete sebe u tim činjenicama i istinama. Ne treba meni nikakva vaša pomoć u mojoj “patologiji” kako kaže drug Jovo, niti sam ja neupućen, jer sam 40 godina i 6 dana radio poslove kontrole propisa za račun države u odredjenoj oblasti života i odlično poznajem i upućen sam u sva zbivanja, daleko više nego vi. A ne pripadam klasi srednjoškolaca, jer se sa tom školom taj posao nemože ni obavljati. Zauzvrat, moja starosna penzija je 26.000 din. Zato budite korektni, pogledajte istinu u lice i prepoznajte se u njoj. Jer, vaše razeultate i zanje, videli smo u poslednjem ratu.

 • Sada, posle jučerašnje i prekjučerašnje (8 i 9.5.2017) izjave Vilijama Vokera o planu za nastanak “Velika Albanije” datoj na svečanosti povodom godišnjice stranka Haradinaja, ne mogu a da ne podsetim, moje predhodnike na njihove komentare gospodina Iliju i gospodina Jovana iz Beopgrada. E gospodo draga, u svojim dosadašnjim komentarima sam uvek isticao pogrešnu vojnu doktrinu naše vojske, koja se bazirala na puški M-48, tenku i strojevom koraku. Zbog toga smo rezultate takve doktrine videli u poslednjem ratu, nepreijatelj nas je uništio, nismo ga ni videli. E zato je ovo prava prilika kako se vodi i dobija rat, u vazduhu medju zvezdama i na zemlji u odelu i kravati-lobiranjem, bez ikakvih strojevih koraka i pešadinaca. Dakle avijacije pre svega, protiv avionska odbrana i najvažnije lobiranjem. I ako ste penzionisani oficiri i trebalo bi to da znate bolje od mene. Nadam se bolji dokaz mojoj tvrdnji vam sada ne treba i da ste sada shvatili suštinu mojih komentara. Jer, protiv nas sem Vilijama ima još na stotine Vokera po svetu. A gde su naši “Vokeri” ?

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija