USPVLS: Penzionerima Srbije potrebna vlada diskontinuiteta

Povodom izglasavanja nove vlade Republike Srbije, Jovan Tamburić, predsednik USPVLS piše o tome zašto je penzionerima Srbije potrebna vlada diskontinuiteta.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

FotografijaMister No

Iako je mandatarka Vlade Srbije u Narodnoj skupštini Republike Srbje nekoliko puta ponovila da će voditi vladu kontinuiteta, penzionerima je potrebna vlada diskonitunuiteta.

U ekspozeu mandatarke penzioneri i penzijski sistem Srbije nisu imali posebno mesto. Iz podataka koje je iznela o prosečnoj plati, penziji i minimalnoj plati očigledno je da su penzioneri poslednjih 10 godina drastično korišteni i oštećeni. Kao po pravilu, od 2015. svake godine su najavljivana usklađivanja penzija i dodela jednokratne novčane pomoći bile teme medija preko cele godine da bi početkom naredne godine rezultat za penzionere uvek bio mršav.

Nominalno „nikada veće“ penzije svake godine su gubile trku sa inflacijom i rastom zarada. Redovna zahvaljivanja političara na strpljenju i učešću penzionera u takozvanoj finansijskoj konsolidaciji nisu se odrazila na realan rast penzija. O tome govore podaci o rastu prosečene plate i minimalne zarade poslednjih 10 godina koji su skoro duplo veći od rasta penzija. Tome treba dodati da su izdvajanja za penzije, suprotno sporazumu sa MMF, sa 13 smanjena na devet umesto na 11 odsto. Na takav način se za penzije izdvaja oko 1,2 milijarde evra manje zbog čega najveći broj penzionera gladuje.

***

Prosečna penzija je izgubila i u odnosu na prosečnu platu jer je sa oko 58 u 2012. godini pala na oko 40 odsto. Invalidna švajcarska formula koja za usklađivanje penzija ne koristi statističke podatke o rastu cena i zarada u drugoj polovini godine koja prethodi usklađivanju pokazala se kao velika prevara. Sa njom penzioneri preživljavaju sa tekućom inflacijom 18 meseci dok ih svakodnevno mediji bombarduju vestima o najavljenim usklađivanjima penzija sledeće godine.

Penzionerima ne ide u prilog ni stalna promena ministara za rad, boračka i socijalna pitanja. Jer, dok se oni upoznaju sa problemima penzionera, dođu novi izbori… Dostojanstveniji život je penzionerima daleko i zbog toga što nemaju svog političkog predstavnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije jer se lažni predstavnik više bavi svojom decom.

Ako bi nas neko pitao šta bi trebalo urgentno rešavati, to su, pored temeljne reforme penzijskog sistema, izjednačavanje i podizanje najniže penzije, povraćaj neisplaćenih delova penzija u periodu njihovog smanjenja od novemra 2014. do septembra 2018. godine i promena načina redovnog usklađivanja penzija tako da se one usklađuju dva puta godišnje. Za primer nam može poslužiti „malena“ Crna Gora u kojoj je najniža penzija oko 30.000 a prosečna oko 51.000 dinara…

Jovan Tamburić, predsednik
Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije