Kruševac: Zlatne niti ćirilice

Izložba „Zlatne niti ćirilice“ dolazi u Kruševac, prestoni grad srednjovekovne Srbije. Do kraja februara 2022. godine, posetioci će moći da uživaju u lepotama srpskog veza i pisma.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Izložba „Zlatne niti ćirilice“, koju čini više od pedeset originalnih radova u tehnici veza i zlatoveza otvorena je 16. decembra 2021. godine u Kući Simića u Kruševcu.

Postavka nastala po motivima minijatura iz starih srpskih knjiga predstavlja se posetiocima povodom obeležavanja 650 godina od osnivanja grada Kruševca.

Autor izložbe je Vera Avlijaš, predsednica Udruženja Beo-etno vizija. Ona je sa koleginicama Oliverom Jasikom, Natašom Cvejić i Vesnom Stojanović izvezla izuzetne radove koji su izloženi. Izložba je plod saradnje Narodnog muzeja Kruševac, Artis centra i Beo-etno vizije.

Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti i direktorka Artis centra je kustos na ovom projektu.

„Autentična kultura veza, koja se u srpskom narodu razvija i neguje unutar srednjovekovne dvorske i crkvene umetnosti, inspirisala je članice Beo-etno vizije iz Beograda da lepotu oslikanih i kaligrafisanih ćiriličnih slova iz drevnih rukopisanih knjiga prenesu na platno iglom i koncem“, kažu domaćini izložbe u Kući Simića.

Beo-etno vizija, osnovana krajem 2012. godine, nastoji da očuva tradicionalni umetnički vez i druge srodne zanate. Trude se da sa ovim oblikom srpskog nematerijalnog kulturnog nasleđa upoznaju kako domaću tako i inostranu publiku. Na taj način nastoje i da povežu stvaraoce sličnog senzibiliteta u regionu i svetu.

Članice ovog udruženja istovremeno žele da svojim delom podsete savremenog čoveka na izvorne vrednosti kao nepresušno vrelo inspiracije. Zlatnu nit nasleđa, koja povezuje vekove, ne treba nikada prekinuti.

Izložba „Zlatni niti ćirilice“ biće otvorena do kraja februara 2022. godine. Tokom trajanja izložbe biće održano više radionica i predavanja.

Izvor: Ekapija
Fotografija: Beo-etno vizija