USPVLS: Da li to RTS informiše penzionere, ili?

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije – USPVLS pozdravilo je emitovanje emisije Anice Telesković o razvoju penzijskog sistema u Srbiji i nameru RTS-a da konačno informiše penzionere. Oštro je, međutim, reagovalo na neke konstatacije koje je u emisiji izneo Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta, ocenjujući ih kao netačne. Prenosimo reagovanje USPVLS-a.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U emisiji „Oko magazin“ RTS-a od 5. januara 2023. godine, autorka Anica Telesković podseća na formiranje i razvoj penzijskog sistema Srbije u periodu od 100 godina i traži odgovor na pitanje: Kada su penzioneri bili najsrećniji?

Iako je prošlo više od osam godina od navodnog spasavanja javnih finansija od strane penzionera Srbije, ovo je bila jedna od retkih emisija RTS-a posvećena ovoj važnoj temi za penzionere. Nadamo se da je ovo novi početak zbog prava penzionera da i oni „znaju sve“.

U uvodu emisije autorka konstatuje da mnoge države usklađuju penzije po švajcarskoj formuli. Ali ne daje informaciju da se za švajcarsku formulu u Srbiji za usklađivanje penzija ne koriste statistički podaci iz prethodne godine nego iz prve polovine godine koja prethodi usklađivanju i druge polovine godine koja joj prethodi. Na taj način penzioneri Srbije žive sa inflacijom 18 meseci pre redovnog usklađivanja penzija.

Autorka u toku emisije nekritički konstatuje da je „odluka o smanjenju penzija 2014. godine bila neophodna“.

Iako su u emisiji iznošeni podaci o formiranju i fazama razvoja penzijskog sistema, Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta Vlade RS, posredno je nekritički komentarisao aktuelno stanje penzijskog sistema Srbije. On je izneo konstatacije koje nisu tačne i koje se mogu okarakterisati kao manipulacija nedovoljno informisanim građanima. Među tim konstatacijama su:

1) Da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio da razmatra žalbu zbog smanjenja penzija od 2014. godine. To je samo delimično tačno jer je sud 2019. godine odbio da raspravlja o predstavci koja nije ispunjavala uslove prihvatljivosti zbog toga što podnosilac prethodno nije iskoristio sve mogućnosti zaštite prava u pravosudnom sistemu Srbije. Istina je da se u ovom trenutku pred ESLjP u Strazburu rešava predmet Žegarac i ostali (11) i još preko 300 predstavki penzionera oštećenih smanjenjem penzija od 2014. godine. Posle istupanja Rusije iz Saveta Evrope, umesto sudije Lobova predmet je zadužio drugi sudija. Prema nezvaničnim informacijama, Sud je pod pritiskom Vlade Republike Srbije od koje je formalno zatraženo da prioritet u rešavanju imaju predmeti privrednog karaktera odnosno da se rešavanje predmeta penzija odloži.

2) Upoređivanje odluka sudova Litvanije i Grčke o smanjenju penzija jer se penzijski sistemi u tim državama finansiraju isključivo iz budžeta dok se RF PIO prvenstveno finasira iz doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih.

3) Usklađivanje penzija nije prvi put suspendovano 2018. godine posle ukidanja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija nego 2014. godine kada su suspendovane odredbe Zakona o PIO koje se odnose na redovno usklađivanje penzija.

4) Konstatacija da je već u Zakonu o penzijama iz 1922. godine postojala odredba o pravu ministra da smanjuje penzije je manipulacija jer su se tada ustanovljene penzije finasirale isključivo iz budžeta. To je neuporedivo sa sadašnjim penzijskim sistemom koji se prvenstveno finansira iz doprinosa zaposlenih.

5) Izjavljuje da su se 2014. godine vratile odredbe o penalima zbog prevremenog odlaska u penziju iz zakona 1957. godine. Ovo je neuporedivo jer su tadašnji penali bili uvedeii zbog nedostatka godina staža, a 2014. godine su uvedeni penali sa 40 godina staža i nedostatka predviđenih godina života.

U emisiji je pomenut podatak da je zbog smanjenja penzija od novembra 2014. do septembra 2018. godine penzionerima nije isplaćeno 650 do 700 miliona evra. Ovo ne odgovara činjenici jer je Vlada RS u Odgovoru na Tužbu „Žegarac i ostali“ pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu dostavila podatak da se radi od oko 840 miliona evra.

Penzioneri Srbije oštećeni smanjenjem penzija, bez obzira na gimnastike ministra finansija na usklađivanju penzija, očekuju da im se neisplaćeno pošteno vrati.

Pozdravljamo nameru RTS da konačno ispunjava svoju obavezu da penzioneri „imaju pravo da znaju sve“, ali očekujemo da RTS govori o neustavnom i nezakonitom upravljanju RF PIO, nestalim prihodima RF PIO od privatizacije, otuđivanju imovine, diskriminaciji poljoprivrednih, vojnih i prevremenih penzionera i drugim problemima penzijskog sistema Srbije.

Jovan Tamburić, predsednik
Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije