Početna Magazin Godine Srbija USPS proglas penzionerima: Nema povlačenja, nema predaje!

USPS proglas penzionerima: Nema povlačenja, nema predaje!

USPS proglas penzionerima: Nema povlačenja, nema predaje!

Povodom brojnih pitanja upućenim Udruženju sindikata penzionera Srbije, ovo udruženje je objavilo proglas penzionerima u kojima daje odgovore i jasno izražava svoj stav u vezi sa poslednjim vestima o penzijama.
Proglas prenosimo u celini.

Penzioneri Srbije!

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U vezi sa nejasnim obrazloženjima predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa penzijama, a koja je izrekao krajem maja na jednom od svojih svakodnevnih TV nastupa, zbog velikog interesovanja mnogih penzionera, kako naših članova tako i drugih, koji su nam se javljali telefonom, mejlovima ili lično dolazili u našu kancelariju i postavljali brojna pitanja, koja se mogu svesti na dva sledeća:

 1. Šta će biti sa njihovim penzijama, čemu mogu da se nadaju i na šta mogu da računaju
 2. Da li je sindikalna penzionerska borba za njihova prava ovim završena i
 3. Zašto na pitanja Karle Kantone, generalne sekretarke FERPA, upućeno Ani Brnabić: „Kada će se ukinuti zakon o smanjenju penzija i kako će se obeštetiti penzioneri“ nije odgovoreno od strane predsednice vlade

Izvršni odbor Udruženja sindikata penzionera Srbije zauzeo je sledeće stavove:

 1. Imajući u vidu izjave iz predizborne aktivnosti, posebno one iz hale „Pinki“ u Zemunu, Sindikat penzionera Srbije odavno ne veruje rečima Aleksandra Vučića, ranijeg prvog potpredsednika Vlade, potom premijera, a danas Predsednika Republike, koji je tvorac ideje da se finansijski problemi Srbije rešavaju otimanjem lične svojine penzionera;
 2. Sindikat penzionera Srbije nastavlja borbu da se penzionerima Srbije u potpunosti vrate sva prava koja su imali do juna 2014. godine, a to podrazumeva:
  a) vraćanje na osnovni Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju;
  b) da se ponovo uspostavi sistem usklađivanja penzija sa troškovima života dva puta godišnje, a koji neće zavisiti od volje jednog čoveka;
  c) da se poništi sadašnja struktura Upravnog odbora PIO fonda (u kome Vlada ima većinu) i da u ime penzionera Srbije odlučuju oni koji ta sredstva izdvajaju i oni kojima su ona namenjena.
 3. U vezi sa neustavnim Zakonom o privremenom načinu isplate penzija, (a koji je po predlogu Vlade trebao da važi do kraja 2017. godine), borićemo se svim sindikalnim sredstvima, samostalno, ali i uz pomoć drugih sindikata i nevladinih organizacija, kao i Evropskog sindikata penzionera (FERPA):
  a) da se Zakon o privremenom načinu isplate penzija poništi;
  b) da se svim oštećenim penzionerima (odnosno članovima porodica, ako su u međuvremenu umrli) vrate oduzeta sredstva;
  c) da se sredstva vrate sa pripadajućom zakonskom kamatom, a da se povećanja penzije do kojih je dolazilo u međuvremenu svim penzionerima (od 1,25%, 1,5% i 5%) ukomponuju u usklađivanja kojih je trebalo da od 2014. godiine do danas bude bar osam puta;
  d) naša akcija „Od PIO fonda do Strazbura“ i započeti sudski procesi nastavljaju se bez obzira na izjave koje su se pojavile u javnosti, jer više nemožemo verovati nikome, ni Ustavnom sudu, ni drugim urušenim institucijama…
 4. A što se tiče banja, specijalizovanih bolnica, lečilišta i drugih objekata koji pripadaju penzionerima i onima koji su ih izgradili, a kojima u ime penzionera upravlja PIO fond, naši stavovi ostaju nepromenjeni. Ne priznajemo odluke UO PIO fonda donete na sumnjivim telefonskim sednicama da se banje ustupe Vladi, jer su te odluke doneli članovi UO koje je prethodno u taj isti odbor imenovala Vlada Srbije. Poručujemo im: dalje ruke od tuđe imovine, jer ćete zbog ovoga morati da odgovarate! Kad-tad.
 5. Dakle, penzioneri! Borba svih nas i Sindikata penzionera Srbije nije završena. Ništa nije gotovo – dok ne bude gotovo! Nema povlačenja, nema predaje! Ako opet budemo prevareni, nezadovoljstvo, bes i očaj penzionera ponovo će izbiti na površinu, silnije nego ikada. Vreme u kome je većina penzionera povijala glave, ćutala i trpela u tišini – mora ostati iza nas. One, među nama, koji misle da će neko drugi rešavati njihove probleme podsećamo „Ma gde se sklonili, od sebe se ne možete sakriti!“

Zbacimo sa lica maske tužnih, praznih, razočaranih i ogorčenih staraca koji samo čekaju da se ovaj dosadni život završi.

Odbacimo apatiju i sakupimo preostalu energiju i sa društvene margine na koju smo gurnuti – izađimo na ulicu.

Uradimo nešto za sebe. Niko drugi to neće uraditi umesto nas. Ponesimo zastavu borbe za naša prava, visoko podignutu i prkosno isturenu na vetrometini obmana i laži protiv kojih se borimo svim srcem i do kraja.

I kad vas sledeći put Sindikat penzionera pozove na protest, ili protestnu šetnju zbog dubokog i dugo godina taloženog nezadovoljstva načinom na koji živimo – odazovite se. I povedite decu i unuke. Ovo je borba i za njihovu budućnost!

Izvršni odbor USPS