Početna Magazin Godine Srbija USPS: Fond PIO nema za penzije, ali će potrošiti milion i po evra na adaptaciju jednog sprata?!

USPS: Fond PIO nema za penzije, ali će potrošiti milion i po evra na adaptaciju jednog sprata?!

USPS: Fond PIO nema za penzije, ali će potrošiti milion i po evra na adaptaciju jednog sprata?!

Republički fond penzijskog i invalidskog osiguranja je na sednici Upravnog odbora 22. marta usvojio Plan javnih nabavki RF PIO za 2018. godinu kojim su predviđena sredstva u visini od 168.839.806,62 dinara za adaptaciju prizemlja objekta Direkcije.

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) zna da većina od sedam članova Upravnog odbora ove institucije (četiri bira vlada Srbije, jednog člana predlaže Udruženje poslodavaca, a jednog Partija ujedinjenih penzionera Srbije – PUPS koji figurira kao „predstavnik penzionera“) nema u vidu interes korisnika, ali je začuđujuće da sebi dozvoljavaju toliku količinu bahatosti.

Fond u koji smo svi mi, današnji penzioneri, ulagali tokom cele svoje karijere, a u koji danas ulažu današnji zaposleni, navodno je u toliko lošem stanju da je bila dovođena u pitanje održivost čitavog penzionog sistema države.

Taj tako finansijski ugrožen fond sada želi da iskoristi naš novac da renovira deo zgrade koji je obnovljen pre tri godine i za to će odvojiti tolika sredstva da je opravdano zapitati se šta sve oni podrazumevaju pod ovom sumljivom adaptacijom.

Ako ova ustanova danas stoji toliko dobro, možemo li bar očekivati da se sad, kad već nije ranije, oglasi povodom nakaradnog Zakona o privremenom načinu uređivanja isplata penzija i da zatraži da se korisnicima penzija kojima je oduzet deo penzija, taj deo i vrati? Ili bar da se ukine dalje otimanje?

Udruženje sindikata penzionera Srbije je već skretalo pažnju javnosti da nigde nije rečeno da se novac oduzet od penzionera vraća RF PIO iako je navodno zbog lošeg stanja ove institucije zakon i donet. Zahvaljivano nam je od raznih subjekata izvršne vlasti na žrtvi koju smo podneli zarad ekonomskog boljitka države (a ne Fonda PIO).

Kad je saopšteno da se Srbija izvukla iz krize, i od kada su počeli da nas bombarduju sa svih strana informacijama da nam nikad nije bilo bolje, mi smo očekivali da će bar tada ukinuti taj zakon. Od toga ništa.

I sad doživljavamo novi udarac na zdravu pamet i osnovnu ljudsku pristojnost. Fond koji navodno grca pod balastom prevelikog broja penzija koje treba da isplati, rešio je da ulepša svoje prostorije za ni manje ni više nego skoro milion i po evra!

Ima li kraja poniženjima kojima nas izlaže institucija čija je svrha postojanja zaštita naših interesa i koju smo mi stvorili? Ili će, kad završe sa adaptacijom prizemlja, preći na sledeći sprat?

Izvršni odbor
Udruženja sindikata penzionera Srbije